Konferencija „Uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjem u moru“

NVO Green Home realizuje konferenciju pod nazivom „Uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjem u moru“ od 26.04.-28.04.2021., u hotelu Palas u Petrovcu.

Cilj konferencije je razmjena iskustva i znanja o neophodnim zakonskim, institucionalnim i operativnim osnovama za efektivno upravljanje zaštićenim područjima u crnogorskom akvatorijumu. Konferenciji će doprinjeti predavanja iz Hrvatske, koja decenijama unazad upravlja zaštićenim područjima u moru, te će se kroz njihove naučene lekcije i iskustva u oblasti zaštite morskih ekosistema, uporediti i diskutovati o budućim upravljačkim izazovima Crne Gore i iznalaženju adekvatnih odgovora.

Učesnici će takođe imati priliku i da čuju izlaganja predstavnika domaćih institucija iz oblasti zaštite i upraljanja zaštićenim područjima u moru na temu trenutne politike i izazova u oblasti upravljanja zaštićenim područjima u moru u Crnoj Gori, kao i o pravnom okviru zaštite morske sredine. Naime Vlada Crne Gore je sinhronizovala zakonodavstvo u oblasti zaštite morske sredine sa evropskom Okvirnom direktivom o morskoj stetegiji (MSFD), gdje je upravo pomenuti dokument poslužio donošenju Zakona o zaštiti morske sredine, kao i niza pravilnika o karakteristikama, kvalitativnim indikatorima dobrog stanja morske sredine, kao i mjerama za održavanje dobrog stanja morske sredine.

Crna Gora je i zvanično dobila prvo zaštićeno područje u moru, naime  Platamuni su progašeni Parkom prirode i time prekinuli agoniju dugogodišnjeg iščekivanja prvog zaštićenog područja u moru u Crnoj Gori.  Sa duge strane područja Katič i Stari Ulcinj očekuju Studiju zaštite, čija je izrada u nadležnosti Agencije za zaštitu prirode i životne sredine a konačna verifikacija nakon završetka javne rasprave u rukama Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Proglašavanjem Platamuna Parkom prirode urađen je veliki korak naprijed, međutim najveći dio posla tek slijedi. Bez adekvatnih mjera, doslijednog sprovođenja zakona, ispunjavanja ciljeva definisanih upravljačkim dokumentima, kontrole i monitoringa stanja ekosistema, kao i adekvatnog sprovođenja kaznene politike prema prestupnicima, kako sadašnje zaštićeno područje tako i ona buduća, ostaće samo zaštićena na papiru. U vezi sa time, upravo je ovaj događaj prilika da se što bolje pripremimo i na najbolji mogući način odgovorimo na izazove koji su ispred nas.

Konferencija „Uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjem u moru“ dio je projekta Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociji budućeg zaštićenog područja u moru Katič koji realizuju Green Home, Mediteranski centar za ekološki monitoring i Crnogorsko društvo ekologa uz finansijsku podršku Partnerskog fonda za kritične ekosisteme (CEPF).

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti