Kreativna Crna Gora: Projekat „VR Montenegro“ doveo Ferrari World u našu zemlju

Projekat „VR Montenegro“ (Virtual reality Montenegro), produkcijske kuće „Artikulacija“ iz Podgorice, koji je Ministarstvo kulture podržalo na prvom konkursu za kreativne industrije u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, već je dao izvanredne i višestruko značajne rezultate.

Autor projekta je Igor Mitrić, a njegova ideja je da korišćenjem VR tehnologije (2D i 3D kamera koje snimaju 360 stepeni) učini Crnu Goru vidljivijom na svjetskom tržištu filmskih lokacija, uz naglašavanje glavnih prednosti naše zemlje, kao što su ogroman broj različitih lokacija na malom prostoru.
Koliko je, uz podršku Ministarstva kulture, i uspio u tome najbolje govori podatak da je samo u prošloj godini bilo više ozbiljnih projekata koje su inostrane produkcije realizovale u Crnoj Gori. Jedan od najznačajnijih svakako je snimanje reklame za Ferrari World, u okviru kampanje „Find that Ferrari feeling”. Uz učešće internacionalne ekipe koja je brojala skoro 100 ljudi, reklama je snimana na više lokacija u našoj zemlji, od piste Šipčanik u okviru kompleksa Plantaža, preko prevoja Sedlo na Durmitoru, do puteva Šavnik-Žabljak i Lipci-Grahovo.

 

Kako naglašava Igor Mitrić, ekonomski benefit ovog projekta najslikovitije je objasniti podatkom da se samo od PDV-a na robu i usluge, poreze i razne takse, u budžet Crne Gore vratilo mnogo više novca nego što je iznosila podrška za projekat „VR Montenegro“.


Njegov „VR Montengro“ namijenjen je animiranju inostranih filmskih i producentskih kuća specijalizovanih za proizvodnju filmova, serija, TV reklama, advertising i sl, kako bi što više projekata realizovali u našoj zemlji. Koristeći savremene tehnologije virtuelne realnosti, kroz ovaj projekat nadograđuje se tzv. location scouting u filmskoj industriji. To će i na predstojećim filmskim sajmovima i festivalima prezentaciju Crne Gore kao filmske destinacije dodatno obogatiti kroz virtuelne prikaze crnogorskih lokacija i pejzaža.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti