Manifestacija podvodni kulturni predjeli Crne Gore

Podvodni kulturni predjeli Crne Gore je multimedijalna manifestacija koja je dio multidisciplinarnog i multidimenzionalnog projekta Laboratorije za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore.

Manifestacija se organizuje u partnerstvu sa Pomorskim muzejem Crne Gore u Kotoru, u kome se održava najveći dio programa, a podržana je od strane Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor. Održava se od 21. aprila do 3. maja 2023. na Trgu Bokeljske mornarice u Kotoru, u Pomorskom muzeju i Pomorskom fakultetu.

Manifestacija ima za cilj da doprinese većoj vidljivosti atraktivne podvodne kulturne baštine Crne Gore i prenese njene kulturno istorijske poruke koristeći inovativne tehnologije. Program se sastoji od izložbe fotografija podvodne kulturne baštine na trgu ispred Pomorskog muzeja Crne Gore. Posjetioci će moći da zarone na istorijskim olupinama Crne Gore pomoću imersivne tehnologije virtuelnoj relanosti. Promovisaće se aplikacije za mobilne uređaje koje realistično vizuelizuju olupine brodova u 3D i obogaćenoj realnosti. Omogućeno je druženje sa istraživačima potonulih brodova, premijera filmova i izložba maketa. Organizovana su predavanja o biologiji olupina, podmorničarstvu, panel diskusije, radionice za djecu i kurs podvodne arheologije i arheologije pomorstva u okviru kampanje nauka za građane.

Podmorje Crne Gore skriva interesantne istorijske priče koje govore o pomorskim kontaktima od helenističkog i rimskog perioda sve do ratova u prvoj polovini 20. vijeka. Misija projekta “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” je da, multidisciplinarnim pristupom, pomoću inovativnih tehnologija, potpuno osvijetli i učini dostupnim raznovrsne kulturno-istorijske aspekte podvodne kulturne baštine Crne Gore. Projekat Podvodni predjeli Crne Gore dio je kandidature Budva Boka 2028 Evropska prestonica kulture.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti