Marković: Mjere donosimo da zaštitimo građane, neće biti praštanja za nepoštovanje pravila

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je građanima da se u pet dana od pojave koronavirusa u našoj zemlji broj zaraženih uvećao deset puta, da od sada neće biti praštanja za nepoštovanje pravila, mjera i naredbi, da su brojne mjere donijete kako bi građani bili zaštićeni u najvećoj mjeri, te da je spisak lica u samoizolaciji objavljen zato što je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka.

„Tokom prethodna dva mjeseca Nacionalno koordinaciono tijelo u suprotstavljanju ovoj prijetnji preduzelo je najopsežnije moguće mjere ograničenja i smanjenja rizika od epidemije. I mi vjerujemo da su te odluke za sada dale rezultat. Takođe, Vladine mjere koje sam saopštio prije 3 dana imaju smisla samo ako broj oboljelih držimo pod apsolutnom kontrolom. Stanje u kojem se Crna Gora danas nalazi, svakog dana ostavlja nesagledive posljedice na našu ekonomiju, na naš budžet, i što je posebno bolno – ostavlja posljedice kod svakoga od vas, dakle u svakoj porodici. Svjestan sam da ograničenja koja smo uveli predstavljaju dugoročnu prijetnju po ekonomiju i kvalitet života, i da u prvim sedmicama i mjesecima odupiranja epidemiji mogu da liče i na siromaštvo koje smo kao država ne tako davno ostavili za sobom. Ali taj rizik smo prihvatili da bismo spasili ljudske živote, da bismo sačuvali svakoga od vas, pa da onda zdravi i ujedinjeni krenemo da oporavimo našu ekonomiju“ – rekao je premijer Duško Marković u obraćanju naciji.

Dodao je da je ovo tek početak naše borbe sa koronavirusom.

Premijer je ocijenio da svakog dana registrujemo nove heroje humanosti i ljudskosti; da uviđamo da nijesu toliko bitne ideološke, nacionalne i sve druge razlike, i da one neće biti prepreka našem zajedništvu u ovoj situaciji; da je odnos političkih partija i ostalih aktera javnog života odgovoran i patriotski i da jačaju podrška, donacije, stavljanje objekata na raspolaganje i iznalaženje mnogih drugih vidova pomoći i humanosti.

„Zahvalan sam svima što smo solidarni i udruženi oko nacionalnog interesa. Cijela država je zahvalna zdravstvenim radnicima kao i pripadnicima policije i službi bezbjednosti, sanitarnih i komunalnih službi, našim pilotima, stjuardesama i aerodromskom osoblju, zaposlenima u apotekama, trgovini, našoj vojsci, crvenom krstu, volonterima. Svi oni su neposredno izloženi riziku. O njima i mnogim drugima govorićemo kad opasnost prođe“ – kazao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade je podsjetio da u vrijeme u koje cijela Evropa drhti pred epidemijom koronavirusa, kada je samo u jednom danu u Italiji umrlo gotovo 800 ljudi, kada države zatvaraju granice Crna Gora svoje granice drži otvorenima i dovodi hiljade svojih građana iz ugroženih područja.

„A jedina obaveza onih koji su doputovali je – samoizolacija i karantin. Nažalost, jedan broj građana tu obavezu pokušava izbjeći i izigrati, i sve vas bez izuzetka dovesti u opasnost. Zbog toga smo se odlučili na objavljivanje spiskova onih kojima je izrečena mjera izolacije, i to je kritikovano od dijela civilnog društva. Razumijevajući razloge za kritiku, sasvim svjesno smo odlučili da su nam životi naših građana prioritet. I procijenili da je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka. O eventualnim propustima razgovaraćemo kada sve ovo bude iza nas. A da bismo uopšte razgovarali treba da preživimo, zato i nije vrijeme za pravna nijansiranja, nego za spašavanje ljudskih života“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da je za njega neprihvatljivo objašnjenje da je sve do 50 ili čak 100 oboljelih očekivan razvoj događaja, i da Crna Gora može da se nosi sa tolikim brojem pacijenata.

„Crna Gora nema višak ljudskih života, niti višak svojih građana! Zbog toga od ovog trenutka neće biti kompromisa za one koji ne poštuju pravila, naredbe, mjere izolacije i socijalne distance.

Ojačaću operativne službe koje prate situaciju na terenu; daću nalog da im osnažimo i proširimo ovlašćenja. Neće biti praštanja, niti provizornosti – ni za jedan posto. Lično ću se starati da tako bude. Nemamo pravo da doprinesemo bilo čijoj bolesti ili smrti! Ovo je trenutak kada cijela Crna Gora treba biti ujedinjena radi njene budućnost i za to je dovoljno samo da ostanete kod kuće. Da je vječna naša Crna Gora“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković u obraćanju javnosti povodom pandemije koronavirusa.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti