Maske u školama obavezne, pomozimo svi da nastava ostane regularna

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je naredbu na osnovu koje svi zaposleni i učenici, tokom boravka u javnim i privatnim ustanovama koje obavljaju obrazovni program i vaspitni rad, nose zaštitne maske na licu koja pokriva nos i usta.

Od ove naredbe izuzeti su oni koji, uslijed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti ne mogu da nose masku ili mogu da je nose uz određena ograničenja.

Temelj ove naredbe je očuvanje zdravlja đaka jer je pohađanje nastave u školama jedan od stubova pravilnog rasta i razvoja u svim segmentima. U isto vrijeme, nošenjem maske u školama, štiti se i zdravlje onih koji im prenose znanje, ali i okruženja kom se vraćaju nakon škole.

U ovom trenutku, obavezno nošenje maske je nužno za regularan početak školske godine. U slučaju pozitivnog nalaza, u izolaciju neće ići djeca koja su nosila maske.

Podsjećamo, ranije je usaglašeno da časovi traju 30 minuta, da odjeljenja ostaju zajedno, da škole imaju veliki odmor, da djeca mogu da nose svoju užinu bez dijeljenja sa ostalima, ali i da im se, prilikom ulaska u škole, svima mjeri temperatura i dezinfikuju ruke.

U cilju očuvanja regularnog rada škola, Ministarstvo zdravlja obavezalo je Institut za javno zdravlje da i nasumično vrši testiranja đaka i zaposlenih u školama.

Pravila u vezi sa pohađanjem nastave će se, shodno promjeni epidemiološke slike, prilagođavati.

Uz nadu da je došlo vrijeme da se poštovanje mjera u borbi protiv korona virusa ne svodi na strah od kontrola, već na odlučnost da se virusu odupremo, Ministarstvo zdravlja poziva kompletnu javnost da bude dosljedna u primjeni osnovnih mjera.

Još jednom pozivamo sve zaposlene u prosvjeti, koji su od trenutka nabake prvih vakcina, bili i ostali prioritet za imunizaciju da se vakcinišu i, na taj način, doprinesu očuvanju ličnog i javnog zdravlja, ali i kontinuitetu regularnih vaspitno-obrazovnih procesa.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti