Mediteranski dan obale 2021. godine

Mediteranski dan obale se, u organizaciji Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UN Environment) i Mediteranskog akcionog plana (MAP), obilježava 25. septembra u zemljama Mediterana, aktivnostima koje imaju za cilj informisanje i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou.

U cilju obilježavanja ovog praznika, a u okviru Programa aktivnosti obilježavanja 30 godina ekološke države Crne Gore, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, i Institutom za biologiju mora iz Kotora će u subotu 25. septembra sa početkom u 10 časova, organizovati akciju čišćenja morskog dna na prostoru od plaže Ričardova glava (Brijeg od Budve) do plaže Mogren u Budvi. Realizaciji ove akcije značajnu podršku i pomoć pružili su “Komunalno” preduzeće iz Budve, te Mjesna zajednica “Stari grad”. U okviru ovog događaja biće organizovana i slikarska i umjetnička radionica za najmlađe učesnike, koja će se realizovati u saradnji sa vrtićem “Vini Pu” iz Budve koji je uključen u međunarodni projekat “Eko-škole”.  

Brojni globalni i regionalni izvještaji ukazuju na nizak stepen dostizanja postavljenih ciljeva zaštite biodiverziteta, ekosistema i klime do 2020. godine i neophodnost definisanja i hitnog sprovođenja konkretnih akcija na unapređenju stanja resursa i razdvajanja ekonomskog razvoja od njihovog korišćenja. Trenutna kriza izazavana pandemijom virusa COVID-19 potvrdila je ogromni uticaj ljudskog faktora na životnu sredinu, te je stoga neophodno nastaviti aktivnosti s ciljem obnavljanja zdrave životne sredine, zaštite biodiverziteta, smanjenja otpada, kako bi se smanjio  negativni uticaj na zdravlje čovjeka i poboljšao kvalitet života. Taj cilj je moguće postići jedino usaglašenim naporima i zajedničkom odgovornošću. 

Već tradicionalno, ovim povodom, Javno preduzeće će distribuirati predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama na crnogorskom primorju, ranije pripremljene edukativno-propagandne postere.  Cilj ovih postera je da se djeci predškolskog i školskog uzrasta približe teme koje su značajne za očuvanje obale i mora, njihovog biodiverziteta, pejzaža, te prirodne i kulturne baštine. 

Na nivou Mediterana, ove godine, Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) UNEP-ovog Mediteranskog akcionog plana, će u ponedjeljak 27. septembra, organizovati webinar o urbanizaciji obale sa fokusom na priobalni turizam, koji će se moći pratiti putem youtube kanala. Posebna pažnja posvećena je promociji putem društvenih mreža, gdje su sve zemlje pozvane da svoje aktivnosti označe tagovima #MedCoastDay / #Act4Med / #BarcelonaConvention. Slogan ovogodišnje kampanje promovisanja Dana Obale na nivou Mediterana odvija se pod sloganom “Trebate Mediteranu. Ukoliko stavite školjku na uvo, čućete njegov poziv”.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti