Medjunarodni dan citanja stripova

JU Narodna biblioteka Budve i bioskop Cadmus Cineplex u saradnji sa Udruženjem strip-autora Crne Gore u svojim će prostorijama 28. avgusta obilježiti Međunarodni dan čitanja stripova u javnosti. Prvi put je ova manifestacija obilježena 2010. idejom dvoje ljubitelja stripske umjetnosti iz Amerike – Brajana Hitera i Sare Morin. Za datum su odlučili da bude rođendan poznatog strip-autora Džeka Kirbija. Zamisao je bila da se toga dana na javnom mjestu čitaju stripovi omiljenih junaka ili epizoda.


U srijedu, 28.avusta u čitaonici Narodne biblioteke Budve u 11 časova biće upriličeno Čitanje i crtanje stripova, a nakon toga u 12.15h – promocija podlista dnevnika Pobjeda, posvećenog Udruženju strip-autora Crne Gore. Na promociji podlista govoriće predsjednik Udruženja i urednik izdanja Simon Vučković. Program obilježavanja Međunarodnog dana čitanja stripova u javnosti nastavlja u bioskopu Cadmus Cineplex u 13h kada će biti otvorena izložba Škole stripa i ilustracije – Budva, a govoriće predavač Simon Vučković.


Ljubitelje stripa i umjetnosti u čitaonici Biblioteke očekuje kvalitetno i dinamično druženje uz čitanje stripova, kvalitetom više što će događaju prisustvovati mladi talentovani polaznici Škole stripa i ilustracije koja već četvrtu godinu postoji i nastavlja rad. Oni će iskoristiti priliku da pokažu prisutnima svoje crtačko umijeće, koje bez obzira na njihove godine nije zanemarljivo, jer neki od njih već imaju objavljene svoje radove u renomiranim magazinima stripa i lokalnim časopisima.
28. avgust - Međunarodni dan čitanja stripova je dobra prilika da Narodna biblioteka Budve kao najstarija i najvažnija kulturna institucija u gradu podsjeti nas i na to da se vratimo čitanju kvalitetnih stripskih izdanja, i knjigama za koje u ovom užurbanom svijetu pronalazimo sve manje vremena.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti