Mikijelj: Luka Budva građanima, za ribare besplatno

Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom uputilo je inicijativu Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da se Luka Budva proglasi gradskom lukom, pa se nadamo da će Luka Budva uskoro dobiti status koji joj pripada, a to je da bude luka svih građana Budve.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj.

On je kazao da je Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, usvojio cjenovnik naknada za lučke usluge u Luci Budva.

“Cjenovnikom su umanjene naknade za komunalne vezove i do 300 eura, dok su za vlasnike plovnih objekata koji posjeduju dozvolu za privredni ribolov izdatu od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vezovi u luci Budva besplatni. Posebno naglašavam da za ostvarivanje prava na komunalni vez imaju prioritet građani Budve sa minimum 10 godina prebivališta u opštini”, kazao je Mikijelj.

On je podsjetio da je JP Morsko dobro preuzelo da upravlja Lukom Budva 1. juna i za 18 dana, od čega 12 radnih, preuzelo sve aktivnosti od kojih je dobar dio već realizovan, kako bi 29. juna počela nesmetano da se odvija međunarodna putnička brodska linija Budva - Dubrovnik.

“Prvi uslov je bio definisanje luke po namjeni, shodno Uredbi o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. U ovom trenutku Luka Budva je definisana kao luka od lokalnog značaja, luka otvorena za međunarodni putnički saobraćaj i kao luka nautičkog turizma - marina. Javno preduzeće je kroz Plan prostorne organizacije Luke Budva, koji je usvojio Upravni odbor preduzeća, definisao GAT 1, za putnički saobraćaj. Dio luke koji je prepoznat kao GAT 1 se i ranije koristio kao operativna obala za pristajanje plovnih objekata, odnosno kratko zadržavanje plovnih objekata radi ukrcaja i iskrcaja putnika ili radi carinske i policijske kontrole”, istakao je Mikijelj.

On je naveo da bi se GAT 1 proglasio od Vlade kao trgovački dio luke, a što je prethodilo intenzivan rad službenika Javnog preduzeća, koji su u kratkom vremenskom periodu, uspjeli da Luka Budva ispuni sve uslove shodno pomenutoj Uredbi, Javno preduzeće pokrenulo inicijativu prema Ministarstvu saobraćaja i pomorstva radi daljeg prosljeđivanja Vladi i odlučivanja.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, imajući u vidu da Javno preduzeće i sa tim vladinim resorom ima kvalitetan vid saradnje, je odmah reagovalo na naš zahtjev, te formiralo radnu grupu koja je konstatovala ispunjenost uslova da Luka Budva dobije status za GAT 1 kao trgovačka luka za putnički saobraćaj, te se nadamo skorom odlučivanju Vlade po tom pitanju”, kazao je MIkijelj.

Prema njegovim riječima, shodno zakonima koji definišu bezbjedonosnu zaštitu luka i brodova i shodno ISPS COD-U (Međunarodni sigurnosni kod brodova i lučkih objekata), bilo je potrebno uraditi i Procjenu bezbjedonosne zaštite Luke.

“U toku je izrada Plana bezbjedonosne zaštite Luke Budva. Dakle, Luka će ispunjavati sve međunarodne obaveze kako bi se nesmetano odvijao međunarodni putnički saobraćaj. Javno preduzeće definisalo je GAT 1 kao dio trgovačke luke za međunarodni putnički saobraćaj. Moramo naglasiti da su u tom dijelu nalaze kancelarije carine i policije, te da je taj dio Luke Budve idealan za međunarodni putnički saobraćaj. U toku je uređenje kopnenog dijela luke, privremenih objekata, ulaznih i izlaznih kapija koje su predviđene za putnike, čekaonice …”, kazao je Mikijelj.

On je dodao da će red plovidbe uskoro biti objavljen na web sajtu Javnog preduzeća, a u Luci Budva istaknut na vidnom mjestu.

“Nadamo se uspješnoj realizaciji ovog projekta i da će Luka Budva povezivati i druge države plovnim putem, te da će ova linija biti jedna od svih budućih, što će umnogome značiti još veći razvoj turističke ponude grada Budve”, rekao je Mikijelj.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti