Mikijelj: Profit Morskog dobra 2,34 miliona, ove godine očekujemo rekordne prihode od preko 20 miliona eura

Ukupni prihod Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom je u 2023. godini bio rekordan i iznosio 13,5 miliona eura; neto rezultat je u 2023. godini bio 2,34 miliona eura, ali taj profit, prema riječima izvršnog direktora ove državne firme, Mladena Mikijelja, ne odražava tekuće poslovanje, već je odraz konstantnog ulaganja u obalsku infrastrukturu.

-Razlika tekućih prihoda i tekućih rashoda nam je oko šest miliona eura, i da nije bilo značajnih ulaganja u oblasku infrastrukturu, finalna dobit bila bi sigurno za milion i po eura veća – kazao je Mikijelj za Bankar.

Povećani ukupni prihodi ove kompanije tokom 2023. godine uslovljeni su novom djelatnošću, jer je ovoj kompaniji u upravljanje marta prošle godine data trajektna linija Kamenari-Lepetane, od koje je ostvaren promet od oko šest miliona eura, dok je od osnovne djelatnosti, ustupanja morskog dobra korisnicima, prihodovano oko osam miliona eura.

-Morsko dobro je u uspostavljanje trajektnog saobraćaja i kupovinu osam trajekata, uložilo 10 miliona eura i to gotovo u potpunosti iz sopstvenih sredstava, što najbolje govori o poslovnim uspjesima u prethodne tri godine. Razlika između tekućih prihoda i rashoda tokom 2023. godine iznosi oko šest miliona eura, od čega smo blizu 3,5 miliona investirali u održavanje i unaprjeđenje obalne infrastrukture u zoni morskog dobra u svih šest primorskih opština, dok će ostatak novca biti iskorišćen za realizaciju projekata u ovoj godini – navodi Mikijelj.

On pojašnjava da većina zaboravlja da ovo nije klasična profitna kompanija, već javno preduzeće, koje ima obavezu da ulaže u infrastrukturu, te da im suština nije maksimizacija profita, već konstantno ulaganja sredstava u obalsku intrastrukturu.

Suština postojanja JP za upravljanje morskim dobrom je ulaganje u obalsku inratrukturu; mnoge važne projekte smo već započeli, samo da pomenem posljednje, rekorstrukcuju šetališta Pet Danica… Sve to iziskuje dodatna ulaganja – navodi on.

Mikijelj je uvjeren u još bolji poslovni rezultat tokom 2024. godine, naročito imajući u vidu novi pravilnik o zakupu kupališta, i stvaranje realnijih pretpostavki ubuduće, kada je riječ o cijenama zakupa plaža.

Povećan broj zaposlenih u 2023. godini (nacsadašnjih 202, sa nekadašnjih 60 iz 2022. godine) Mikijelj objašnjava potrebom za novim izvršiocima, obzirom da je kompanija ušla u novu djelatnost (trajektna linija Kamenari-Lepetane).

-Sa novom djelatnošću povećani su prihodi, ali, neizbježno, i rashodi – kaže Mikijelj.

On je uvjeren da u 2024. godini slijede još bolji finansijski rezultati ove kompanije.

-Siguran sam da ćemo premašiti prihode veće od 20 miliona eura – zaključio je direktor Morskog dobra.

Prema finansijskim rezultatima koji su nedavno objavljeni, ukupni prihodi kompanije porasli su značajno, čak 73 odsto, sa 7,7 miliona iz 2022, na 13,5 miliona prošle godine.

U 2023. godini dobit kompanije bila je 2,34 miliona, 11 odsto manje nego godinu dana ranije, kada je iznosila 2,6 miliona eura. Rahodi su, usljed ulaska u novu djelatnost takođe značajno porasli, sa 4,6 na 10,8 miliona eura (rast od 131 odsto). EBIDTA je neznatno pala, za 1 odsto (sa 3.18 na 3.16 miliona eura).

Rezultati trajekta Kamenaro Lepetane

Tokom proteklih godinu dana, od kada je ovaj resurs vraćen u državno vlasništvo, a na inicijativu Javnog preduzeća, postignuti su, prema ocjenama iZ Morskog dobra, značajni rezultati.

-Od 05.05.2023. godine, od kada je počela naplata karata, ostvaren je značajan prihod od oko 7 miliona eura. Ovaj iznos je dvostruko veći u poređenju s prihodom koji je država ostvarila tokom čitavih 20 godina, dok je ovom linijom upravljao bivši korisnik “Pomorski saobraćaj”. Kompletan tim Javnog preduzeća je odgovornim pristupom uložio napore na uspješnom stavljanju u funkciju trajektne linije Kamenari – Lepetane, čije vraćanje u državne ruke predstavlja značajnu tekovinu promjena nastalih nakon 30. avgusta. 2020. Ovim putem, izražavamo zahvalnost građanima na podršci i obećavamo nastavak odgovornog upravljanja ovim važnim resursom – saopšteno je nedavno iz Morskog dobra, povodom godinu dana od početka upravljanja ovom trajektnom linijom.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti