Mindjuše iz Muzeja grada Budve na poštanskim markicama Pošte Crne Gore

Mindjuše iz antičkog perioda, s predstavom volovskih glava od zlata i granita, koje datiraju iz IV-III vijeka p.n.e. (helenistički period), koje se čuvaju u Muzeju grada Budve, su predstavljene na poštanskoj markici Pošte Crne Gore, u okviru izdanja Pošte Crne Gore “Euromed Postal Mediteranski ručno rađeni nakit Minđuše iz antičke Budve”.

U julu 2021. godine je publikovana prigodna marka, koverat i žig, prema dizajnerskom rješenju  Romane Pehar, grafičke dizajnerke iz Kotora.
Budvanska antička nekropola potiče iz V vijeka p.n.e. Njena istorija dijeli se na grčko-ilirsku i mlađu rimsku. Sudeći po eksponatima, život nekadašnjih stanovnika Budve obilovao je prefinjenim i ukrašenim rukotvorinama. O tome svjedoči i postavka Arheološkog muzeja u Budvi, čije posebno mjesto čini kolekcija helenističkog zlatnog nakita. Najizrazitiji helenistički motiv predstavlja umetanje u zlatnu nit ukrasa od poludragog kamena (ćilibar, granit, staklena pasta) čineći na taj način dopunski ukras nakitu.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti