Minimalno ublažavanje mjera uz rigoroznu kontrolu

Svjesni činjenice da su građani jako umorni uslijed hroničnog trajanja pandemije i svega što ona sa sobom nosi, a imajući u vidu psiho-socijalni status kao jedan od važnih elemenata zdravlja, kao i aktuelnu povoljnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, Crna Gora je odlučila da oprezno, minimalno i uz rigoroznu kontrolu ublaži aktuelne mjere u periodu od 22. decembra 2021. godine do 12. januara 2022. godine.

Shodno tome:
1. Omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz prisustvo do 100 lica, i to na način da se na 4m2 površine objekta može nalaziti jedan gost. Dozvoljavaju se rođendani i druge proslave uz obavezno posjedovanje COVID potvrde i tako da se na 4m2 može nalaziti jedan gost.
2. Prisustvo publike sportskim manifestacijama na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće je uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz ograničen broj gledalaca na jednu trećinu dostupnih sjedjećih mjesta, na način da između svakog od gledalaca budu dva prazna mjesta.
3. Ugostiteljski objekti će za vrijeme praznika raditi i nakon ponoći, i to za dan dočeka Nove godine 31/01. januara, kao i dane 01/02. i 02/03. januara 2022. godine. Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića 24/25, 25/26. decembra 2021., kao i 06/07 i 07/08. januara 2022. godine.
„Oprezno, ali bez panike. To mora da bude naš moto narednih dana i u narednim sedmicama. Kao ministarka zdravlja, dužna sam da zahvalim građanima Crne Gore koji su najvažniji saborci naših ljekara, uz čiju smo podršku u posljednjih mjesec uspjeli da ostvarimo dobre rezultate u borbi protiv pandemije. Za razliku od većine evropskih zemalja, mi za sada bilježimo značajan pad u obolijevanju, hospitalizacijama i fatalnim ishodima ove bolesti, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović na konferenciji za novinare, na kojoj su prezentovane nove epidemiološke mjere.
„Podsjećamo i to da je obaveza svih ugostiteljskih objekata i ostalih ustanova gdje je ulazak dozvoljen uz COVID potvrdu da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera. Takođe, informišemo javnost da je obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji upravljaju skijalištima da rad organizuju, uz:
- poštovanje međusobne udaljenosti skijaša od najmanje dva metra tokom čekanja u redu;
- nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta;
- korišćenje žičare tako da jednu skijašku korpu koristi samo jedno lice, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva ili dva lica, ako sjede na krajnjim sjedištima, a nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, saopštila je ministarka zdravlja.
Ona je ponovila da je Omikron potvrđen i u Crnoj Gori i da se ova varijanta koronavirusa, širi se brže od delta soja i pogađa i vakcinisane i one koji su preboljeli COVID-19. Iz SZO su, prema njenim riječima, upozorili da ne bi bilo mudro iz ranih dokaza zaključiti da je omikron blaža varijanta od prethodnih. „Kako brojevi budu rasli, svi zdravstveni sistemi će biti pod pritiskom. Mi tu poruku primamo k znanju i organizovali smo se tako da smo spremni za svaki scenario. Stoga, preporuka svih relevantnih međunarodnih medicinskih adresa je vakcinacija trećom dozom. Mi ćemo insistirati i na poštovanju elemenata COVID potvrde, naglasila je ministarka zdravlja.
Ona je kazala da je Crna Gora, među prvima, stala u red za kupovinu najnovijih ljekova protiv korona virusa, da sada idemo u korak s vremenom, naprednim svijetom i s dobrom namjerom da građanima Crne Gore odmah i na vrijeme budu  dostupna sva raspoloživa sredstva za borbu protiv pandemije.
Ministarka je podsjetila da digitalna COVID potvrda podrazumijeva jedan od sljedećih elemenata:
1) da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci;
2) negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata;
3) pozitivan rezultata PCR testa koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest mjeseci;
4) negativan rezultat brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati.
Ona se zahvalila kolegama iz Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove što su u posljednjih mjesec bili uporni i istrajni u kontroli poštovanja epidemioloških mjera i bili dosljedni zadatku očuvanja javnog zdravlja.
„Pozivam sve građane da budu odgovorni i oprezni i da imaju u vidu sve što možemo da očekujemo od Omikron soja. Molim vas da izbjegnete masovna okupljanja i da praznike provedete u što užem krugu, poručila je ministarka Borovinić Bojović.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti