Ministarstvo zdravlja: nema dokaza da je smrt pacijenta povezana sa AstraZenekom

Ministarstvo zdravlja oglasilo se sinoć poručujući da vakcinacija protiv koronavirusa se nastavlja, te za sada nema dokaza o povezanosti vakcine AstraZeneke sa smrću pacijenta starijeg od 80 godina sa komorbiditetima.

"Ne prepuštajući ništa slučaju i svjesno, savjesno i transparentno obavljajući svoj posao, Komisija za analizu neželjenih događaja nakon vakcinacije Instituta za javno zdravlje (IJZ), ispituje mogućnost povezanosti smrtnog ishoda pacijenta starog 80 godina sa brojnim zdravstvenim rizicima i pridruženim bolestima koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću, sa jučerašnjom vakcinacijom AstraZenekom. Komisija ne posjeduje prijavu neželjenog događaja nakon vakcinacije, a Institut za javno zdravlje tražiće od Višeg tržavnog tužilaštva ekshumaciju i obdukciju preminulog pacijenta radi konačnog utvrđivanja neposrednog uzroka smrti", saopšteno je iz vlade od resora na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović.

Naglašavaju da je iz Instituta za javno zdravlje saopšteno da "za sada nema povezanosti sa vakcinacijom. Dok se ne dokaže jasna veza, vakcinacija se nastavlja".

Dodaju da komisija IJZ smatra da imunizacija treba da se nastavi imajući u vidu sve trenutno dostupne podatke, kao i činjenicu da bi obustavljanje programa nosio potencijalno veći rizik po zdravlje nevakcinisanih uslijed mogućeg obolijevanja od COVID-19.

"Podsjećamo, Evropska agencija za ljekove je 18. marta objavila da je AstraZeneka sigurna i učinkovita i da je potrebno da se nastavi imunizacija ovom vakcinom. I Svjetska zdravstvena organizacija je 15. marta objavila da do tog dana nije bilo dokaza da su zdravstveni incidenti prouzrokovani vakcinom AstraZeneka i da je važno da se vakcinacija nastavi kako bismo spasili živote. U Hrvatskoj, stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva HALMED-a i HZJZ-a zaključila je 15. marta kako nije vjerovatna uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva Astra Zeneka i prijavljene sumnje na nuspojavu plućne embolije sa jednom smrtnim ishodom u toj zemlji, pa je vakcinacija ovom vakcinom nastavljena", zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti