Mješovite patrole Uprave policije i Vojske Crne Gore obezbjeđuju državnu granicu sa Republikom Albanijom

U cilju još efikasnije i kvalitetnije zaštite državne granice Crne Gore prema Republici Albaniji, službenici Uprave policije nadzor ove državne granice od 4. avgusta vrše uz podršku pripadnika Vojske Crne Gore.

Po odluci Savjeta za odbranu i bezbjednost 16 pripadnika Vojske Crne Gore će u kontinuitetu biti angažovano na pružanju podrške službenicima Regionalnog centra granične policije "Centar".
Kroz zajedničke patrole državna granica prema Republici Albaniji će biti još djelotvornije obezbijeđena, kazao je načelnik Regionalnog centra granične policije „Centar“, Vasko Aković. Dodao je   da je fokus sprovođenja ovih zajedničkih aktivnosti sprečavanje nezakonitih migracija.

Crna Gora je suočena sa pojačanim prilivom migranata i u tekućoj godini, koji iz Grčke imaju rutu preko Republike Albanije, sa namjerom da preko Crne Gore, a zatim Bosne i Hercegovine dođu do zemalja Zapadne Evrope.

Od nezakonitog prelaska državne granice tokom 2019. godine odvraćeno je 5.884 lica, tokom 2020. godine 3.474 lica, dok je za sedam mjeseci 2021. godine odvraćeno 2.010 nezakonitih migranata.

Aković je naglasio da su policijski službenici Regionalnog centra granične policije "Centar" na državnoj granici prema Republici Albaniji, kako tokom prethodnih godina tako i tokom ove godine, ostvarili veoma zavidne rezultate na polju suzbijanja prekograničnog kriminala, prvenstveno na sprečavanju krijumčarenja narkotika, kao i sprečavanju krijumčarenja akciznih roba.

Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Željko Radulović,  kazao je da  će se vršiti redovne rotacije pripadnika Vojske na karauli Krenza, kako bi što više vojnika moglo svoja znanja i vještine provjeriti u realnoj situaciji,.
"Vojska Crne Gore uvijek je spremna, u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima da pruži podršku drugim institucijama", zaključio je.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti