Mogren otvaraju najkasnije do 20. avgusta

 Hotel Mogren biće otvoren najkasnije do 20. avgusta, potvrdio je Radiju Crne Gore državni sekretar za turizam u resornom ministarstvu Predrag Jelušić. Turistička sezona realizuje se planiranom dinamikom, kaže Jelušić.

 

On je naglasio da Ministarstvo turizma i održivog razvoja učinilo je sve da vlasnik tog objekta, hotelska grupa Budvanska rivijera, što prije dobije odobrenje za rad i obavljanje djelatnosti i  sigurni smo da će uložiti dodatni napor da se hotel Mogren otvori za desetak dana.

 

 

 "Vjerujem da u toj HG ima potencijala i u finansijskom i kadrovskom smislu da već naredne godine podigne nivo usluge i transformiše, za početak, ugostiteljski dio koji je vezan za samu terasu hotela u mediteranskom duhu. Dugoročno,kada govorimo o tradiciji i značaju Mogrena za Budvu i cjelokupnu turističku ponudu Crne Gore siguran sam da ćemo doći do zajedničkog cilja da Mogren postane prepoznatljiv  poput sličnih lokacija u Dubrovniku i starim primorskim gradovima na Mediteranu", kazao je Jelušić

 

 Inače, sredinom prošle sdemice Hotelska grupa "Budvanska rivijera" predala je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za dobijanje urbanističko tehničkih uslova za hotel i time dala do znanja da će turistički simbol Budve biti dograđen ili na njegovom mjestu izgrađen novi, duplo veći objekat. Nije precizirano da li hotelska grupa namjerava da rekonstruiše ili gradi objekat, jer obično investitori u okviru zahtjeva zaokruže jednu od te dvije stavke. 

 

 Izdavanjem urbanističko-tehničkih uslova, hotelska grupa ulazi u proces dobijanja građevinske dozvole.Tim papirom resorno ministarstvo preciziraće šta je aktulenim izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana „Budva centar“ predviđeno da se gradi na toj atraktivnoj lokaciji. Aktuelnim planskim dokumentom, čije se izmjene i dopune, treće po redu, rade, predviđeno je da na mjestu hotela Mogren, mora biti hotelski objekat, nikako stanovi za tržište.Što se tiče spratanosti, planom je predviđeno prizemlje i šest etaža, duplo više nego što ima sada. 

 

 

 

 Hotel Mogren je građevina sa visokim prizemljem i tri sprata, i po arhitekturi, jedna je od ljepših u samom jezgru Budve. Međutim, imajući u vidu da je, nakon protesta građana Staroga grada i Gospoštine, prije godinu, odlukom Skupštine opštine DUP „Budva centar“ oboren, ali da je i dalje na snazi dok se usvoje njegove izmjene i dopune, hotelska grupa Budvanska rivijera, kao i svi ostali vlasnici zemlje, mogu tražiti da im se odobri i veća spratnost u novom planskom dokumentu.

 

 

 

Inače, sve ovo se događa u trenutku dok se strasti oko načina preuzimanja hotela, te diplomatskog spora na relaciji Podgorica - Beč još ne stišavaju.

 

 Naime, kada je  23. jula turistička inspekcija uz asistenciju oko 30 pripadnika Interventne jednice policije Budve,  zapečatila hotel, prethodno na silu izbacila oko stotinu radnika kompanije "Merkur sistem", zakupca "Mogrena"  koji su svojim tijelima spriječavali da  hotel zatvore, usplijedio je oštarare poruke iz Austrije. Niame, u hotelu nalazi se počasni konzulat Austrije, a počasni konzul Autrije u Crnoj Gori je Milan Mrvaljević, vlasnik kompnije "Merkur sistem”.

 

Do diplomatskog skandala došlo je nakon što je obezbjeđenje hotela, 24. jula, spriječilo dvojicu austrijskih državljana, kao i počasnog konzula Mrvaljevića da uđu u prostorije koje su u hotelu. Bečki list "Standard" je pisao da je crnogorskoj ambasadorki u Beču Slavici Milačić predata protestna nota, jer službenici nisu pokazali sudsko rješenje. 

 Iz  crnogorskog ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da su “Crna Gora, i svi njeni organi preduzeli je sve mjere i aktivnosti kako bi se zaštitile prostorije konzulata i osiguralo normalno i nesmetano funkcionisanje u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima”. U diplomatskoj praksi i usmeno izražavanje razočarenja smatra se protestom.

U međuvremenu  Hotelska grupa" Budvanska rivijera" dobila je odobrenje za rad, upravo papir, koji Ministarstvo turizma nije izdalo Merkur sistemu, zbog čega je nakon gotovo dvije decenije  ovoj kompaniji, koja je držala zakup hotel, onemogućeno dalje korišćenje.

Inače, zakup  je istekao  2013. i od tada ova kompanije nije imala dozvolu za rada, a inspekcija je u više nevrata  pokušavala da  zapečati hotel.

Merkur sistema i HG " Budvanska rivijera" vode više sporova, pred crnogorskim sudstvom, kao i sudu u Strazburu.

foto: Aleksandar Aleksić

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti