Monografija umjetnika Sava Pavlovića

Promocija monografije slikara Sava Pavlovića biće organizovana u subotu 23. novembra u 18 časova, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu.

Na promociji će govoriti mr Marin Ivanović – istoričar umjetnosti, Ljiljana Zeković – recezentkinja monografije, Ana Matić – likovna urednica, Savo Pavlović – umjetnik i mr Lucija Đurašković – glavna i odgovorna urednica, dok će moderatorka večeri biti Milica Stanić Radonjić. Izdavač monografije je JU Muzeji i galerije Budve, urednice monografije su mr Milica Stanić Radonjić, mr Milijana Istijanović i mr Jasmina Lazović, recezentkinje su Ljiljana Zeković i Božena Jelušić.


Uvodnu riječ u monografiji potpisuje mr Lucija Đurašković: „Sa željom da na sveobuhvatan način predstavi pedesetogodišnji stvaralački opus umjetnika i likovnog pedagoga, Sava Pavlovića, JU Muzeji i galerije Budve je velikom retrospektivnom izložbom, u svim svojim galerijskim prostorima od Budve, preko Reževića, do Petrovca, na najljepši način, obilježila ovaj zlatni jubilej svog sugrađanina, kome pripada jedno od najznačajnijih mjesta u istoriji likovnog stvaralaštva Budve i Crne Gore. Krunu ovog projekta čini monografija, koja nam, i slikom i riječju vrsnih autora, na jednom mjestu, sadržajno reprezentuje plodotvoran životno-umjetnički put stvaraoca čiji mediteranski duh izbija sa gotovo svake njene stranice. Istovremeno, ona je i svjedočanstvo raznolikih likovno-umjetničkih odsjaja koje, samo umjetnik skoro nestvarnog senzibiliteta i nepreglednih duhovnih širina, može da pruži. Takođe, ali ne i na zadnjem mjestu, ona predstavlja uzdarje i poklon svih poštovalaca i poslenika kulture umjetničkom djelu čija afirmativna kreativnost podstiče, krasi, pokreće i upotpunjuje likovnu scenu savremene crnogorske umjetnosti na prelazu 20.-og u 21. vijek.”


U nastavku prenosimo dio teksta recezentkinje mr Božene Jelusić: „Kada je iza slikara 50 godina stvaralačkog rada, u njegovom opusu se lako otkrivaju konstante likovne biografije. Bez obzira na tematiku ili izražajnu formu, lako je prepoznati razliku koja ga odvaja od drugih, uočiti samo njemu svojstveni izraz i osjećajnost, kako u pristupu prikazanim predmetnostima tako i u načinu materijalizacije njegovog unutrašnjeg svijeta. Kada je iza slikara, u ovom slučaju i dragog prijatelja, čitavih 50 godina stvaralačkog rada, prilika je i za drugačiji odnos prema zadatku da se taj opus predstavi. Vještina tumača se tada neminovno susreće sa onim što zna o autoru. Pokreće se čitav rezervoar sjećanja, ali svakako ne u odabiru pozitivističkog pristupa djelu umjetnosti. Život i stvaranje slikara samo stupaju u plodotvornu spregu i dio su ukupnog analitičkog diskursa kojim se nastoje izoštriti konstante njegove stvaralačke biografije.“

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti