Moratorijum na gradnju u Budvi i Bečićima

Vlada donijela Odluku o izradi Prostorno- urbanističkog plana Opštine Budva. Ovu odluku Vlada je donijela na sjednici održanoj juče.

Osnovni cilj i zadatak izrade Plana je stvaranje planskog i formalnog osnova za obezbjeđenje održivog razvoja koji predstavlja jedan od najvažnijih izazova politike uređenja prostora. Odlukom se, saopšteno je , pored ostalog, uređuju pitanja koja se odnose na postupak izrade, obuhvat, zabranu građenja, rok izrade, finansijska sredstva i obavezu izrade Strateške procjene uticaja na životnu sredinu. U diskusiji na sjednici Vlade  posebno je naglašen značaj odredbe kojom se zabranjuje građenje na pojedinim djelovima prostora u granicama obuhvaćenim postojećim planskim dokumentima.
"Zabrana gradnje ne odnosi se na izgradnju objekata obrazovanja, nauke, zdravstva, socijalnog staranja, kulture, sporta i rekreacije, infrastrukture i drugih djelatnosti od javnog interesa. Takođe, zabrana gradnje se ne odnosi ni na objekte koji se rekonstruišu radi sanacije, održavanja i korišćenja u okviru postojećih horizontalnih i vertikalnih gabarita, a koji su izgrađeni u skladu sa zakonom", saopšteno je iz Vlade.
Najavljeno je da će zabrana biti na snazi do donošenja PUP-a Budva. Konstatovano je da je jedan od najvećih problema u procesu uređenja prostora opštine Budva što se važeća planska dokumentacija temelji na nekritičkoj analizi postojećeg stanja prostornog uređenja, sa nerealnim opredjeljenjima i smjernicama za planove nižeg reda,  što za posljedicu ima mogućnost izgradnje prekomjerne bruto razvijene građevinske površine, na osnovu koje se višestruko povećava planirani broj stanovnika.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti