MUP Crne Gore: Veliki broj intervencija tokom ljeta

Crnu Goru je tokom jula i avgusta zahvatilo nekoliko toplotnih talasa koji su uslovili pojačanu požarnu opasnost i nastanak požara na otvorenom prostoru i u šumama. Područja koja su najviše bila ugrožena su teritorije Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Nikšić, Pljevlja, Bar, Žabljak itd.

Pored svakodnevnog angažovanja značajnih resursa opštinskih službi zaštite i spašavanja, Uprave za šume, JP Nacionalni parkovi CG i dr, ogroman doprinos u gašenju požara ostvaren je i angažovanjem resursa Direktorata za zaštitu i spašavanje/Avio-helikopterske jedinice MUP-a  i Vojske Crne Gore.
U akcijama gašenja iz vazduha korišćeno je ukupno šest vazduhoplova koji su bili na raspolaganju.
Pored ovih zadataka, izvršeno je pet putatraganje i spašavanje u planinama dva transporta bolesnika, potrebe Uprave policije šest puta, hitna medicinsku pomoć i transport u jed oj situaciji, te četiri puta školovanje i obuk.
Ukupan broj zadataka je 38, sa 68:29 časova letenja, odnosno 192 leta.
Helikopteri Vojske Crne Gore su primili ukupno 34 zahtjeva od Direktorata za zaštitu i spašavanje, gašenje vršili na 19 lokacija u šest opština u Crnoj Gori, imali 43 leta, 189:50 časova letenja, izvršili oko 1. 200 naleta-punjenja i odbacili oko 1,08 miliona litara vode.
Takođe, jedan od ovih helikoptera je u periodu od 11. do 18. avgusta 2021. godine bio angažovan na pružanju međunarodne pomoći u Sjevernoj Makedoniji gdje je imao 23 leta, odnosno 20:05 časova letjenja.
Laki helikopter Vojske Crne Gore je izviđao požare i navodio druge vazduhoplove. Ukupno je imao 13 letova, odnosno 8:45 časova letenja.
Veoma bitnu ulogu u sistemu zaštite i spašavanja ima i Operativno komunikacioni centar 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, koji je u periodu od 1. Jula do  –30. avgusta  primio 48.994 poziva od kojih je bilo 452 prijave požara, koje su rezultirale angažovanjem službi zaštite i spašavanja i po potrebi Avio-helikopterske jedinice MUP-a i Vojske Crne Gore.
U navedenom periodu je na osnovu zahtjeva službi zaštite i spašavanja 34 puta angažovana helikopterska jedinica Vojske Crne Gore i 53 puta vazduhoplovi Direkcije-Avio helikopterske jedinice MUP-a koji su izviđali teren i gasili požare u Podgorici, Žabljaku, Nikšiću, Pljevljima, Kotoru, Baru, Cetinju, Danilovgradu i Petnjici.
U istom periodu OKC112 je angažovao Direkciju-Avio helikoptersku jedinicu MUP-a pet puta u akcijama spašavanja na planinama i jednom za transport teško povrijeđenog lica iz opšte bolnice Pljevlja u Klinički centar Crne Gore.
Takođe, u navedenom periodu OKC112 je imao 21 akciju spašavanja na planini, u kojima je spašeno 39 osoba (23 stranih i 16 crnogorskih državljana), dok preminulih lica nije bilo.
Osim navedenog, izdvajamo još neke bitne slučajeve koje je nakon prijema poziva na hitni broj 112, vodio OKC112, a to su akcija spašavanja dvoje državljana Letonije na moru, 13 slučaja izuzimanja neeksplodiranih ubojnih sredstava, 36 slučaja nasilja u porodičnoj zajednici, 245 slučaja remećenja javnog reda i mira, 81 slučaj razbojništva, 463 slučaja saobraćajnih nezgoda sa i bez povrijeđenih  869 slučaja angažovanja hitne medicinske pomoći, pet slučaja odrona na putu, šest slučaja pokušaja ubistva, 10 slučaja nestanka lica, 26 slučaja nanošenja tjelesnih
Dakle, tokom požarne sezone 2021. godine sprovedene su mnogobrojne aktivnosti u preventivnom i operativnom smislu koje su koordinirane od strane Direktorata za zaštitu i spašavanje i koje su doprinijele činjenici da nijesmo imali nijednu žrtvu, nijesmo imali značajniju štetu na objektima, niti je došlo do požara u šumama velike ekonomske vrijednosti.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti