Muzička tradicija za djecu i mlade

U Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu Budvi održan je koncert „Muzička tradicija za djecu i mlade“. Brojni posjetioci su prisustvovali izvedbama dječje ženske klape „Primorkinje“ iz Budve, kojom rukovodi profesorica Katarina Popović.

U nastavku programa, nastupile su i Tijana Rakočević i Milena Rondović, članice ženske pjevačke grupe „Đude“ iz Kolašina, kao i njihov rukovodilac Davor Sedlarević, spec. tradicionalne igre, koji je tokom večeri bio i u ulozi moderatora-naratora. On je istakao važnost projekta u smislu promocije i popularizacije tradicionalne muzike među mladim izvođačima, kao i terenski rad u Paštrovićima (etnološki, etnokoreološki, etnomuzikološki) koji je prethodio koncertu.

Na repertoaru sinoć bilo je više tradicionalnih pjesama iz Paštrovića, Budve, Boke, kao i savremenih obrada u klapskom maniru, kao i tradicionalni napjevi i obrade iz kontinentalnog dijela Crne Gore i regiona. 

Na samom početku večeri, prisutne je pozdravio Dušan Medin, projekt-menadžer Društva za kulturni razvoj "Bauo", koji je bliže predstavio sve učenike, program, kao i partnere na projektu, izrazivši im zahvalnost na uspješnoj saradnji.

Koncert su organizovali Društvo "Bauo", uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, JU Muzeji i galerije Budve, Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva, kao i partnera na projektu
CIRTIP – Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama iz Kolašina.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti