MZ "Gospoština" : Vratite građanima pješačke staze

Mjesna zajednica "Gospoština" uputila je zahtjeve predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću i Sekretarijatu za pravnu zaštitu da lokalna uprava vrati u upotrebu javni put koje je korišten stotinama godina kao jedina komunikacija između Seoca, Komoševine i Prijevora sa Starim Gradom i morem, a koje je uzurpirao hotel " Avala"


 Molimo da nam se omogući ponovno korišćenje javnih puteva - pješačke staze - stepeništa od Starog Grada ka Vidikovcu i Jadranskoj magistrali, i pristup ulicom Gospoština istom stepeništu.

Oba javna puta, i navedena pješačka staza i opstinski put-ulica Gospoština do ove pješacke staze, postojali su kao javni putevi, dok je stara pješačka staza-stepenište, jedini pješački put i veza naselja Seoce,Komoševina i Prijevor ka moru i Starom Gradu", navodi se u dopisu upućenom prvom čovjeku Budve.

 

Oni se pozivaju na Zakon o putevima u kome jasno piše:


-“Na javnim putevima se ne može sticati pravo svojine, niti druga stvarna prava po bilo kom osnovu” (Član 3 stav 2 Zakona o putevima).


-“Opštinski put je javni put namijenjen povezivanju naselja u lokalnoj zajednici ili povezivanju sa naseljima u susjednim lokalnim zajednicama ili povezivanju djelova naselja, prirodnih i kulturnih znamenitosti, pojedinih objekata i slično na nivou lokalne zajednice. Opštinski putevi su: lokalni putevi, kao i ulice u naseljima.”(član 4 tačka 6 Zakona o putevima)


Kako ističu u konkretnom slučaju, nesumnjivo se radi o povezivanju naselja u lokalnoj zajednici i o povezivanju istih sa sa prirodnim i kulturnim znamenitostima, te o opštinskim putevima definisanim ovim Zakonom.
"Obzirom na navedeno, te da su ova dva puta ukinuta i očigledno bez pravnog osnova prisvojena od strane vlasnika hotela Avala,molimo da Opština ponovo uspostavi posed/raspolaganje nad ovim putevima i omogući nam korišćenje istih", ističe se u dopisu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti