Nacionalna turistička organizacija nagradila inovacije za oporavak turizma

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTOCG), povodom Svjetskog dana turizma koji je ove godine fokusiran na turizam za inkluzivni, odnosno uključen rast, organizovala je konkurs na temu “Inovacije za oporavak turizma”.

Komisija, koju su činili predstavnici Nacionalne turističke organizacije, Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, razmotrilia je pristigle inicijative i na osnovu kriterijuma među kojima su originalnost, inovativnost, kreativnost, održivost, kao i uticaj na razvoj turističkog proizvoda, promociju destinacije i lokalnu zajednicu, donijela odluku o tri prvorangirana projekta čiji su autori nagrađeni novčanim nagradama.

Dobitnicima je nagrade u prostorijama NTOCG uručila direktorica dr Ana Tripković Marković. Ona je kazala je da se Nacionalna turistička organizacija ove godine opredijelila da na nešto drugačiji način obilježi Svjetski dan turizma.

“Objavili smo konkurs za inicijative za oporavak turizma. Moram da kažem da sam izuzetno zadovoljna odazivom, stiglo je jako puno prijava. Pristigle su jako dobre prijave pa je i sam proces  selekcije bio težak. To nama daje dodatni motiv da nastavimo sa inicijativama”, kazala je ona.

Direkorica NTOCG je naglasila da se i ove godine Svjetski dan turizma obilježava u jako teškim uslovima.

“Ovo je u proteklih nekoliko decenija najteža kriza koja je pogodila turizam. Ovo jeste godina oporavka ali i pandemijska godina koja nas je opteretila izazovima. Zbog toga se i Svjetska turistička organizacija odlučila da fokus stavi na inkluzivni rast. S tim u vezi, dobitnici nagrada su pružili odlične inicijative za oporavak turizma i čestitam im”, kazala je Tripković Marković.

Dobitnica prve nagrade Nikolina Kovačević ispred firme MONTASTE kazala je da joj nagrada mnogo znači i da će biti podstrek za dalji rad i napredovanje.

“Nama je bila želja da turistima pružimo nešto novo što do sada nije viđeno u Crnoj Gori. Mi turistima omogućavamo da u neposrednom kontaktu sa prirodom nauče da pripreme neko tradicionalno crnogorsko jelo i da poslije uživaju u tome što su pripremili. Naš tim teži da na inovativan način predstavi kulturu i tradiciju Crne Gore”, kazala je ona.

Kovačević je zahvalila NTO što je prepoznala vrijednosti njihove ideje.

Nataša Jovanović ispred firme Casa di Pino takođe je zahvalna NTO zbog nagrade.

Direktorica LTO Tivat Danica Banjević, koji su ujedno i dobitnici treće nagrade, kazala je da su prošle godine pristupili programu Green destinations.

“Tako smo u saradnji sa javnim službama i Opštinom Tivat radili na 15 kriterijuma od ukupno 100 i dobitnici smo TOP 100  za prošlu godinu za priču o dobroj praksi odnosno za dobro upravljanje prirodnim rezervatom Tivatska solila. I ove godine radili smo na 15 inicijativa i aplicirali za TOP 100. Očekujemo odluku sledeće sedmice. Naš cilj je da do kraja godine izvijestimo Green destination o ukupno svim kriterijumima i da već sljedeće godine bude realizovana revizija destinacije”, kazala je Banjević.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti