Počela trka za istraživanje nafte u Crnoj Gori

 

Predstavnici 21 inostrane naftne i kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom energije i gasa, prisustvovali su večeras  na svečanom otvaranju prvog tendera za istraživanje  i proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Otvarajući tender premijer Milo Đukanović je naveo da je Crna Gora pripremila svoj prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u podmorju, koji je Vlada Crne Gore raspisala 7. avgusta ove godine, a koji je otvoren do 28. februara 2014.

VEZANE VIJESTI: Da li će nam ovakvi biti zalasci sunca?

 "Zato vrlo jasno mogu saopštiti da, uz političku stabilnost, otvorenu ekonomiju, konkurentan poreski sistem i konstantno unaprijeđivan poslovni ambijent, Crna Gora danas predstavlja odličnu destinaciju za biznis.

odlučili smo se da koncept prvog tendera za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika bude zasnovan na iskustvima najbolje međunarodne prakse.

Naš cilj je da obezbijedimo jedinstvene i transparentne uslove za sve učesnike na tenderu, a kroz zakonsku insfrastrukturu, kojom su jasno definisana pravila upravljanja ovim prirodnim resursom, Crne Gora želi da obezbijedi trajne benifite za crnogorsko društvo u cjelini", poručio je Đukanović.

On je naglasio da su dosadašnja istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori, kao i aktivnosti u okruženju, ukazala na veliku perspektivu ovog područja.

"Postojanje osnovnih preduslova za proizvodnju nafte i gasa u podmorju južnog jadranskog geološkog basena je dokazano, a direktna potvrda ove činjenice je proizvodnja u albanskom, hrvatskom i italijanskom dijelu basena. Kako Crna Gora još nema pristup izvorima prirodnog gasa niti razvijenu gasnu infrastrukturu i tržište gasa, istakao bih našu zainteresovanost za povezivanje sa koridorima gasa u regionu", kazao je Đukanović.

VEZANE VIJESTI: Brojna ekološka i međudržavna pitanja oko najavljene eksplatacije nafte iz našeg mora

 

Ministar ekonomije  Vladimir Kavarić je kazao da je ključna maksima energetske politike Crne Gore je da postanemo neto izvoznik elektricne energije."

Proizvodnju i distribuciju energije doživljavamo kao biznis šansu, a ne kao socijalni ventil. Sve naše aktivnosti, svi naši planovi i strategije, aktivnosti na razvoju infrastrukture i novih energetskih objekata su orjentisani ka tom cilju. Energetika je segment u kome Crna Gora vidi svoju komparativnu prednost i razvojnu šansu. Podvodni energetski kabal sa Italijom, aktivnosti na izgradnji drugog bloka termo elektrane Pljevlja, stalna otvorenost za izgradnju malih hidro elektrana, aktivnosti u pogledu izgradnje buducih elektrana predstavljaju ambiciozan scenario." kazao je Kavarić.

Među prisutnima bili su predstavnici Ina industrije, Edison spa, Novatek, Total , Trajan Oil & gas, Repsol, srpskog Petroleuma, Socar, Petroseltic Italia, ..

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti