Nagrada "Stefan Mitrov Ljubiša" za Miljenka Jergovića i Jasnu Đuričić

Jergović novi laureat Nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“

 

  Žiri za dodjelu Nagrade za književno stvaralaštvo „Stefan Mitrov Ljubiša“, koji je ove godine radio u sastavu Vida Ognjenović (predsjednik), David Albahari, pisac i Božo Koprivica, pisac, esejista i dramaturg, odlučio je da laureat ove visoke nagrade 2013. godine bude Miljenko Jergović.  U obrazloženju za svoju odluku žiri je zapisao da je Jergović prozni pisac, pjesnik, esejista, komentator i analogičar koji je već svojim pjesničkim i proznim prvijencima ubjedljivo najavio da je u savremenu književnost stigao žestok mlad pisac, britkog jezika i izoštrene opservacije kojoj ništa literarno nije strano, a malo što životno može da joj promakne. „Ušao je u književni život i javnu društvenu raspravu kao kakav srčani bokser u opasan ring, ali rješen da ne uzmiče, već da ostane i izdrži i najteža iskušenja literature unezverenog društva i sluđenog vremena. I zaista nije uzmicao. Baš kao i Stefan Mitrov Ljubiša, čiju nagradu dobija, koji je o jeziku često govorio i pisao, i Jergović smatra i svojim pisanjem dokazuje da je jezik najmoćnije sredstvo izražavanja, i ko to bogatstvo raskuje u petparče žargonskog prenemaganja, na pogrešnom je putu. Ova nagrada se dodjeljuje sa idejom da se slobodnim može s razlogom zvati samo ono društvo u kojem je kultura sigurna, a u njoj književnost kao moćna živa riječ od velikog uticaja. Ona koju ispisuje književnik Miljenko Jergović je upravo takva“, zapisao je žiri.

Svečana dodjela „Ljubiše“ planirana je za 22. novembar 2013, na Dan opštine Budva, koja je osnivač festivala Grad teatar.

 

 

Jasna Đuričić laureat Nagrade „Grad teatar“     

960428_Jasna_Djuricic_06.jpg

 

 

  Tradicionalno priznanje budvanskog festivala, Nagrada „Grad teatar“ za dramsko stvaralaštvo ove godine ide u ruke novosadske glumice Jasne Đuričić, odlučio je žiri u kome su bili Jelena Kajgo, direktorka Bitef teatra iz Beograda (predsjednica žirija), Jasen Boko, dramaturg i pozirišni kritičar iz Zagreba, i Mladen Nelević, glumac iz Podgorice.

„Glumica izuzetne upečatljivosti i snažne scenske pojave, koju budvanska publika u kontinuitetu gleda više od decenije, kako u produkcijama i koprodukcijama Grada teatra – „Montenegrini“, u režiji Radmile Vojvodić, „Pad“, u režiji Gorčina Stojanovića, „Višnjik“, u režiji Dejana Mijača. Jasna Đuričić oduševljavala je gledaoce i kritičare i u gostujućim predstavama, od Šekspirove „Mere za meru“, u režiji Dejana Mijača, do tri predstave u kojima je briljirala na ovogodišnjem festivalu – u „Odiseju“, u režiji Aleksandra Popovskog igrala je tri lika - Kalipsu, Majku i Odisejevog Psa, u „Brodu za lutke“  i u „Prstu“, u režiji Ane Tomović ispraćena je ovacijama.

Svečano uručenje Nagrade „Grad teatar“ planirano je za 22. novembar ove godine. 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti