Najdetaljnije snimljen napad velike bijele ajkule do sad

Kako je to kada te napadne bijeli morski pas? E pa sada imate priliku otkriti kako to izgleda a da pritom ne morate ugroziti vlastiti život!

 

 Snimak je zabilježen u 2013. godini sa šest različitih GoPro kamera tokom projekta Rebus u Novom Meksiku koji je htio istražiti  ponašanje tokom napada morskih pasa. Snimak pokazuje trenutak u kojem ova ogromna "ribetima" zubima uhvati svoj plijen - u ovom slučaju podvodni torpedo po imenu Rebus, misleći da je foka. Prvo mu se prikrala od pozadi, na isti način na koji ajkule prilaze fokama i onda ju je odozdo zubima zgrabila. 

Oštećenja na torpedu su srazmjerna oštećenjima koje bi napravio pneumatski čekić.

 

 Inače napadi morskih pasa su puno ređi nego što ljudi misle. Prema National Geographic-u veća je mogućnost kako ćete umrijeti od gripa nego od ugriza morskog psa. Omjer? 1 prema 63 za grip, a za smrtonosni ugriz 1 prema 3,700,000. 

 

PODIJELI

Tagged under

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti