Naša Anima

NVU „Primorska“ u saradnji sa JU „Narodna biblioteka Budve“ organizuje Dječiju sekciju animiranog filma „Naša Anima“.

Dječija sekcija animiranog filma „NAŠA ANIMA“ je predviđena da započne sa radom od 22.09.2021.god. Predviđeno je da sekcija traje 3 mjeseca, od čega će prva radionica trajati u periodu od 22.09.-27.09.2021.god. i ostvariće se u saradnji sa JU Škola animiranog filma „ŠAF“ iz Vranja. Termin druge dvije radionice biće naknadno zakazan. Sekcija će se odvijati u prostorijama NVU „Primorska“, Trg sunca br.4, Budva.

Cilja programa je formiranje dječije sekcije za izradu animiranog filma koju će pohađati djeca iz Budve. Radionicu će pohađati djeca iz viših razreda osnovne škole i srednje škole. Broj djece je neograničen. Polaznici se upoznaju sa istorijom animacije, a potom usvajaju osnovne tehnike i uz stručno vođstvo izrađuju animirani film uz pomoć crteža, kolaža, pijeska, plastelina i sl. Zahvaljujući lakoći izrade prvih izuma, djeci je na jednostavan način moguće objasniti osnovne zakone i preduslove animacije. Finalni proizvod radionice je kratkominutni animirani film sa odabirom tema vezanih za Budvu, njenu kulturu i istoriju, društveno odgovorne teme, promocija ekologije i održivog razvoja. Tema prve radionice je priča Stefan Mitrov Ljubiše i priča o jednom danu u budvanskom selu.

Radionica je besplatna.

Radionica je zamišljena da nakon probnog perioda od 3 mjeseca, pokuša da nastavi sa radom i formira školu animiranog filma i cjelogodišnji program koji bi obuhvatao ljetnje radionice, radionice u okviru osnovnoškolskih i srednjoškolskih programa, saradnju sa specijalizovanim ustanovama i sl.

U planu je da animirani filmovi budu prezentovani u lokalnim medijskim kućama kao dio dječijeg programa i u okviru tradicionalnih manifestacija, kao i prijavljeni u okviru međunarodnih takmičenja dječijih animiranih filmova. 

Cilj radionice je i razvijati dječiju kreativnost, takmičarski duh, osjećaj pripadnosti gradu, vidjeti pogled na društvene probleme iz dječijeg ugla, u konačnom razvoj kulture i umjetnosti Budve. Osim toga uz pomoć radionice animiranog filma ostvaruje se saradnja i druženje sa djecom iz regiona.

Radionicu će voditi Marija Bliznakovski, arhitekta i Jelena Lazić, arhitekta. Prva radionica biće ostvarena u saradnji sa mentorima i djecom iz JU „ŠAF“ – škole animiranog filma iz Vranja. 

Javna ustanova „ŠAF“ je škola animiranog filma osnovana 1986. god. iz Vranja, sa dugogodišnjim iskustvom, brojnim nagradama i ostvarenom saradnjom sa drugim školama animiranog filma na državnom i međunarodnom nivou.

Prijava za druge dvije radionice je u okviru prostorija NVU „Primorska“, Trg sunca br. 4 (zgrada Zavoda za izgradnju) u Budvi svakog radnog dana u terminu 9-11h.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti