Ništa od subvencija

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Vlade Crne Gore dostavilo je Opštini Tivat odgovor na urgenciju koju su 12. marta ovom resoru uputili predsjednici opština Budva Marko Carević, Herceg Novi Stevan Katić i Tivat Željko Komnenović, povodom zahtjeva za subvenciju djelatnosti kojima je rad zabranjen shodno važećim epidemiološkim mjerama.

“Kao što ste vjerovatno upoznati, Vlada je odobrila subvencionisanje februarskih zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada, po osnovu čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina i zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada po osnovu čuvanja djeteta sa smetnjama u razvoju mlađeg od 18 godina, za zaposlene u opštinama Budva i Tivat, s obzirom na novonastale okolnosti, tj. naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na zabranu rada vaspitno-obrazovnih ustanova u ovim opštinama.

Intenzitet podrške je 50 odsto iznosa subvencije koja je definisana Programom subvencionisanja zarada u I kvartalu 2021. godine, odnosno 50 odsto bruto minimalne zarade. Kada je u pitanju podrška za zaposlene po istom osnovu u opštini Herceg Novi, zbog perioda stupanja na snagu naredbi Ministarstva zdravlja, podrška će se realizovati u aprilu, kroz subvencionisanje martovskih zarada”, piše u odgovoru
ministarstva na čijem je čelu  Milojko Spajić. Kako se navodi  svaka dodatna podrška “biti predmet daljeg razmatranja Vlade.”
Gradonačelnici tri primorska grada tražili su od Vlade pomoć jer su u opštinama Tivat i Budva od 10. februara, a u opštini Herceg Novi od 25. februara na snazi mjere potpunog zatvaranja privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenim proizvodima. Zbog toga su tri gradonačelnika predložila Vladi da odobri subvencija u iznosu od 100 odsto bruto zarade, za vrijeme u kome su
zatvoreni za rad, za svakog radnika.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti