Novac i za plate zanatlija, frizera, taksista, radnika u buticima, kafićima...

U okviru ukupnih hitnih mjera Vlade Crne Gore, Investiciono razvojni fond je donio odluku o novoj kreditnoj liniji, namijenjenoj za podršku likvidnosti privrednicima, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, izjavio je predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević na današnjoj konferenciji za novinare.

Po kreditnoj liniji iznos kredita može biti do 3 miliona eura, grace period je do 2 godine, a kamatna stopa na sredstva iz EIB-a je 1,5 odsto, dok će kamata na sredstva iz nekih drugih izvora biti 2 odsto.

Kreditne procedure će biti pojednostavljene, a da bi se zaštitili od bilo kakve zloupotrebe, IRF preuzima odgovornost da donosi pojedinačnu odluku za svaki pojedinačni zahtjev. Po kreditnoj liniji iznos kredita može biti do 3 miliona, ali to ne znači da svi koji se prijave moraju da dobiju taj iznos. IRF procjenjuje iznos u odnosu na kompleksnost situacije u kojoj se preduzeće nalazi i u skladu sa navedenim potrebama. Grace period je do 2 godine, i to će se pojedinačno utvrditi koliko treba da bude u zavisnosti od realne mogućnosti preduzeća. Kamatna stopa je 1,5 odsto. To su sredstva iz EIBa, a ako budu iz nekih drugih izvora kamata će biti 2 odsto“, saopštio je Vukčević, dodavši da se kredit realizuje bez naknade, da se dokumentacija dostavlja elektronski ili poštom, počevši od sjutra, kao i da će zaposleni Fonda biti dostupni na telefonu i na e-mailu.

 

Ova kreditna linija će biti upotrijebljena isključivo za potrebe rješavanja problema nelikvidnosti nastale usljed posljedica izazvanih pandemijom korona virusa. Sredstva se mogu upotrijebiti za nabavku proizvoda, poluproizvoda, sirovina kao i za isplatu plata“, rekao je Vukčević.

On je naglasio da je u aktuelnoj situaciji život i zdravlje naših gradjana iznad svega: „S toga, prioritet je nabavka ljekova, medicinske opreme, sanitetskih vozila. Za ove namjene moramo imati sredstva! Odmah zatim, je proizvodnja, prerada i nabavka hrane i sredstava zahigijenu. Uzimajući u obzir neizvjesnost trajanja pandemije moramo voditi računa o snabdijevanju građana najnužnijim prozvodima“.

 

Takođe krediti su namijenjeni preduzetnicima, mikro i malim preduzećima koja su direktno ugrožena. To su ugostitelji, zanatlije, taksisti, mali autoprevoznici, mali butici, frizeri, privatni dječji vrtići, male trgovine i drugi preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte.

Za njih je omogućen kredit za likvidnost, namijenjen prije svega za isplatu plata zaposlenima i to za naredna trimjeseca, a na osnovu zadnje isplaćene neto zarade. Taj kredit će se isplaćivati preko banaka na tekući račun zaposlenih. Na taj način ćemo obuhvatiti što više malih preduzetnika i njihove zaposlene, s obzirom na ograničene finansijske resurse u ovom trenutku“, poručio je Vukčević.
On je saopštio da će u ovim teškim okolnostima biti podržana i srednja i velika preduzeća, jer se mora voditi računa o projektima i investicijama koja su od presudnog značaja da se održi osnovna ekonomska aktivnost, ocijenivši da je nužno sačuvati sva zdrava preduzeća koja su u prethodnom periodu pokazivala odgovoran odnos prema biznisu i prema državi, prije svega kroz plaćanje poreza i koja će i dalje imati odgovoran odnos prema zaposlenima, kao i do sad.

„Moramo biti svjesni da intenzitet uticaja ukupne situacije na preduzeća nije isti, nisu sva preduzeća u istoj poziciji u odnosu na akumulirani kapital, ukupne finansijske resurse, postojeće zalihe, ostvarene dobiti u predhodnom periodu itd., tj.neće svi imati istu mogućnost da amortizuju negativan uticaj ukupne situacije. Turizam je već ozbiljno ugrožen i tek ćemo posljedice toga sagledavati u periodu koji je pred nama.

U tom smislu, IRF će analizirati svako preduzeće pojedinačno i na osnovu toga procjenjivati i donositi odgovrajuće odluke. Dakle, ne postoji pravo na kredit i nije moguće po automatizmu dobiti kredit, već će IRF na osnovu svakog pojedinačnog zahtjeva i analize, u skladu sarealnom situacijom i potrebama, donositi pojedinačnu odluku. IRF preuzima odgovrnost za svoj rad i u ovim teškim vremenima”, istakao je predsjednik Odbora direktora IRF-a.

U tom kontekstu, on je posebno pojasnio da ovo nije vrijeme za preduzeća koja žele iskoristiti povoljne uslove kreditne linije u cilju rješavanja problema poslovanja iz prošlosti, te ne mogu biti dio ove kreditne linije oni preduzetnici i preduzeća koja vide šansu da kroz date povoljnosti ostvaruju ekstra profit i da imaju bilo koje druge nezaslužene benefite, kao na primjer refinasiranje bankarskih kredita. Prema njegovim riječima, IRF intezivno pregovara sa svojim međunarodnim partnerima da bi obezbijedio što više finansijskih sredstava, kako bi se pripremili za period nakon prestanka pandemije kada će biti potrebno realizovati i neki sanacioni i razvojni program.

„Sada nam je više nego ikad potrebno da svi zajedno pokažemo razumijevanje, humanost, solidarnost i strpljenje. Svi smo u specifičnim okolnostima, a zdravlje nam je na prvom mjestu. To važi i za zaposlene u IRF, zato vas molim da razumijemo ukupnu poziciju svih nas. Uradićemo sve što je u našoj moći, da poštujući sve mjere zaštite, radimo i budemo na usluzi našim preduzetnicima, preduzećima i gradjanima“, zaključio je Vukčević.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti