Nove preporuke u odnosu na vakcinaciju protiv COVID-19

Na osnovu zaključaka sa sjednice nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizacije (NITAG), donesene su nove preporuke za vakcinaciju protiv COVID-19 koje se odnose na uvođenje treće doze vakcine protiv COVID-19, vakcinaciju osoba koje su prethodno preboljele COVID-19, kao i kombinovanje vakcina u primovakcinaciji.

I - Preporuka o uvođenju treće doze vakcine protiv COVID-19 za širu populaciju

Stručno savjetodavno tijelo za imunizacije (NITAG) predlaže da se omogući administriranje III doze vakcine protiv COVID-19 za cijelu populaciju punoljetnih građana nakon proteklih najmanje pet mjeseci od druge doze vakcine (ili nakon jedne doze za osobe vakcinisane J&J/Janssen vakcinom), osim kod izuzetaka navedenih u daljem tekstu. Analiza antitjela licima koja ne pripadaju posebno ranjivim kategorijama se ne preporučuje i nema značaja u odlučivanju o trećoj dozi vakcine za osobe kojima je od druge doze proteklo minimum pet mjeseci, tako da analizu u ovim slučajevima nije potrebno, niti opravdano raditi.

U pogledu izbora vakcine za treću dozu, licima starijim od 60 godina, kao treća doza preporučuje se mRNA vakcina (kod nas zbog dostupnosti - vakcina proizvođača Pfizer), nezavisno od vrste vakcine koju su prethodno primili, iz razloga dobro dokumentovane imunogenosti, a imajući u vidu inače očekivani slabiji imuni odgovor nakon vakcinacije kod ovih osoba. Osobe mlađe od 60 godina, trećom dozom mogu se vakcinisati mRNA vakcinom ili istom vrstom vakcine koju su prethodno primile, ukoliko je dostupna.

Izuzeci od opšteg pravila o primjeni treće doze:

1.) Lica koja pripadaju posebno klinički ranjivim kategorijama* (spisak stanja koja su prethodno već definisana nalaze se u prilogu ovog saopštenja), treća doza vakcine može se dati već posle dva mjeseca od druge doze, ali uz obavezno poštovanje procedure (popunjavanje upitnika od strane izabranog ljekara/ljekara na vakcinalnom punktu, saglasnost pacijenta i uz analizu antitjela u laboratoriji Instituta za javno zdravlje Crne Gore).

2.) Licima koja su preboljela COVID-19, a prije prebolijevanja su kompletno vakcinisana, nije neophodna vakcinacija trećom dozom vakcine. Predlaže se praćenje titra antitjela nakon pet mjeseci od oporavka, kada se u skladu sa nalazom može donijeti odluka o eventualnoj primjeni treće doze.

3.) Lica koje se razbole nakon primanja prve doze, preporučuje se da drugu dozu prime nakon pet mjeseci od oporavka.

4.) Licima koja su samoinicijativno provjeravala antitjela najmanje 2 mjeseca nakon druge doze i imala odsustvo serološkog odgovora (negativan nalaz tj. nalaz ispod testom definisane granice), 2 potrebno je provjeriti serološki status u Institutu za javno zdravlje. Ukoliko se potvrdi negativan serološki nalaz, treća doza se može dati odmah.

II - Vakcinacija osoba koje su prethodno preboljele COVID-19

Osobe koje su prethodno preboljele COVID-19, ukoliko započinju vakcinaciju unutar šest mjeseci od oporavka, smatraju se kompletno vakcinisanima kada dobiju samo jednu dozu vakcine. Ovim osobama druga doza vakcine se može dati nakon isteka pet mjeseci od aplikacije jedne doze vakcine. Ukoliko su osobe nakon prebolijevanja primile dvije doze vakcine (s obzirom na dosadašnje preporuke u Crnoj Gori), treća doza se preporučuje najranije pet mjeseci nakon kompletiranja vakcinacije.

III - Kombinovanje vakcina u primovakcinaciji (prva i druga doza)

Kombinovanje vakcina u primovakcinaciji (prva i druga doza) preporučuje se ukoliko je nakon prve doze došlo do ozbiljnih neželjenih događaja ili u slučaju kada je kao druga doza nedostupna vakcina od istog proizvođača. Za sada, postoje dobro dokumentovana iskustva kada je u pitanju kombinovanje Astra Zeneka i Pfizer vakcine, kao i manja iskustva u kombinovanju Sinofarm i Pfizer vakcine.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti