NTO na seminaru BEST MED & SMARTMED u Grčkoj

Predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore učestvovali su na seminaru BEST MED & SMARTMED koji se održao u Atini.

Riječ je o seminaru čiji je organizator Ministarstvo turizma Grčke, a koji se organizuje u okviru međunarodnog BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) projekta, čiji je NTO CG partner u Crnoj Gori. Seminar je bio prilika da zemlje partneri u BEST MED projektu, Crna Gora, Španija, Portugal, Francuska, Italija, Hrvatska, Slovenija i Grčka, razmijene iskustva i najbolje prakse u implementaciji projekta u svojim zemljama. Takođe, jedan od ciljeva seminara bio je i uspostavljanje strateškog dijaloga koji bi omogućio aktivno učešće zemalja Mediterana u u implementaciji razvijenih modela u procjeni održivosti svih destinacija/ruta širom MED regiona. Prvog dana seminara izlaganje su imali predstavnici projekata BEST MED i SMARTMED koji su govorili na teme Implementacija novih modela održivog turizma i Izgradnje mreže saradnje u okviru projekta BEST MED i projekta SMARTMED.
Predstavljena su iskustva partnera i njihovi izazovi u implementaciji projekta, kao i uspješne primjeri iz prakse. Na izlaganjima je istaknuto da je potrebno raditi na usklađivanju politika i na jačanju saradnje zemalja Mediterana. Takođe, naglašena je potreba za iskorišćavanjem potencijala digitalizacije u kontekstu razmjene podataka, povezivanja kulturnih ruta, kao i potrebaza uključivanje donosioca odluka i svih stejkholdera u procesu dalje realizacije projekta.
Tokom drugog dana seminara organizovan je trening pod nazivom Održivi razvoj kulture i turizma. Cilj treninga je bio bolje razumijevanje značaja povezanosti turizma i kulture u kontekstu upravljanja turističkim tokovima. Trening je bio prilika da se učesnici upoznaju sa alatima u procesu kreiranja kulturnih ruta. Poseban fokus je bio na izazovima u pogledu održivosti kulturnih ruta, kao i na ulogu lokalnih zajednica u tom procesu. Na treningu je posebno istaknuto da su održive kulturne rute inovativni turistički produkt koji može pomoći u razvoju novih modela održivog turizma. U tom kontekstu, od velikog značaja je i edukacija turista, kao i promocija lokalnih proizvoda i poboljšavanje vidljivosti rute.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti