Obavezno pogledati - instalacija Αρχιτεκτονική | Arhitektura u Kotoru

Instalacija Αρχιτεκτονική | Arhitektura bavi se fenomenom arhitekture od antičke Grčke do moderne arhitekture. Postavku čine 6 monitora na kojima se prikazuju animirani slajdovi crno-bijelih fotografija Stevana Kordića. Animaciju je uradio grafički dizajner Novica Zečević.

 

Muziku, koja prati animaciju fotografija, namjenski pisanu za ovu instalaciju komponovala je Jovanka Veljović.

Animirane crno-bijele fotografije na sugestivan način oslikavaju, prateći istoriju arhitekture, osnovne konstruktivne elemente: stub, gredu, luk, svod i kupolu. Istovremeno, fotografije istražuju odnose ovih elemenata, kroz razne kulturno-istorijske epohe, kao polazne elemente arhitekture, bez obzira na vrijeme nastanka fotografisanog zdanja.

Naglašavajući tako jedinstvenost arhitektonskog jezika, uzimajući u obzir bogatstvo pojavnih i umjetničkih formu koje je arhitektura uzimala tokom istorije. Pokret, u vidu animacije, i muzika su tu da pojačaju emotivni i intelektualni sadržaj fotografija i da potaknu posmatrača na daljne istraživanje prikaza arhitekture koje vidi pred sobom.
Pokrovitelj instalacije je panevropska organizacija Evropa Nostra, posvećena očuvanju kulturne i prirodne baštine Evrope. Njenu mrežu čine 250 organizacija članica, 150 pridruženih članica i preko 1500 individualnih članova. Otvaranju instalacije prisustvovaće izvršni predsjednik EN, gospodin Denis de Kergorlay i generalni sekretar gospođa Sneška Quaedvlieg-Mihailović.


Sponzori instalacije su kompanije: Click d.o.o. Kotor, Birokonto, Herceg Novi i A & V oprema d.o.o., Kotor uz podršku Opštine Kotor.
Instalaciju organizuje OJU Muzeji – Kotor, Galerija Solidarnosti (Palata Pima). Instalacija će biti otvorena za posjete od subote, 27. septembra do subote, 4. oktobra 2014. godine. Otvaranje instalacije je u subotu, 27. septembra u 12:00 sati.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti