Održana finalna konferencija i tehnička radionica Interreg IPA CBC projekta WELCOME

Finalna konferencija i tehnička radionica Interreg IPA CBC Italy-Albania-Montenegro projekta “WELCOME” (WatEr LandsCapes sustainability through reuse of Marine littEr - Održivost vodenih pejzaža ponovnom upotrebom otpada iz mora), koje su zbog pandemije koronavirusa COVID-19 održane online preko ZOOM Cloud platforme, završene su danas.

Prethodna dva dana, prezentovani su rezultati svih aktivnosti koje su u okviru projekta realizovane u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori, a poseban akcenat usmjeren je na rješavanje problema otpada iz mora koji je u fokusu svih zemalja regiona kao i o zaštiti pješčanih dina od erozije i ljudskog uticaja.

Rezultati istraživanja otpada sakupljenog na plažama Italije, Albanije i Crne Gore pokazali su da je plastika dominantan otpad. U Crnoj Gori je u okviru projektnih aktivnosti sakupljeno ukupno 11 152 predmeta odnosno 257,03 kg otpada sa odabranih plaža u Herceg Novom, Budvi i Ulcinju. Na plaži u Herceg Novom prikupljeno je 112,46 kg otpada iz mora, u Budvi 42,84 kg dok je u Ulcinju prikupljeno ukupno 101,73 kg.

Od prirodnog drveta koje je sakupljeno prilikom akcija čišćenja plaža, u projektnim zemljama napravljene su zaštitne konstrukcije za očuvanje pješčanih dina od erozije. U Crnoj Gori, na Velikoj plaži, ovakvom konstrukcijom (drvena ograda i pasarele), ograđene su pješčane dine koje su u okviru projekta rehabilitovane, te na kojima je sprovedena biološka restauracija kroz nasipanje pijeska, obnavljanje specifične vegetacije koja prirodno nastanjuje ovo područje i postavljanje zaštitnih konstrukcija koje doprinose prirodnom formiranju dina. Takođe, od prirodnog i obrađenog drveta sakupljenog tokom akcija čišćenja plaža napravljene su i umjetničke instalacije koje imaju za cilj da skrenu pažnju na problem otpada i ukažu na njegovu moguću ponovnu upotrebu te podignu svijest o očuvanju pješčanih dina.

Projekat “WELCOME”, realizovan je u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, i usmjeren na održivo upravljanje otpadom iz mora kao i na jačanje prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore, a sve to u cilju rješavanja problema otpada iz mora koji je poslednjih godina sve izraženiji na ovom području. Aktivnosti ovog projekta bile su usmjerene na uklanjanje otpada sa plaža, praćenje stanja i selektovanje otpada, obnavljanje i ograđivanje dina korišćenjem drvenog otpada sakupljenog sa plaža i izradu Prekograničnog plana upravljanja otpadom iz mora koji treba da doprinese uspostavljanju održivog i dugotrajnog sistema upravljanja otpadom iz mora.

Glavni cilj projekta “WELCOME” je podrška dugoročnom upravljanju otpadom iz mora kroz razvoj smjernica, testiranje inovativnih metoda za konsolidaciju obalnih dina koristeći drveni otpad iz mora i povećanje svijesti javnosti o održivom razvoju. Dok je glavni rezultati projekta uspostavljanje integrisanih inicijativa u oblasti prevencije priobalnog ekološkog rizika i zaštite biodiverziteta, stvaranje održivog lanca vrijednosti zasnovanog na ponovnom korištenju otpada iz mora od strane umjetnika i arhitekata koji su dizajnirali obalne anti-erozione sisteme te razvoj zajedničkih planova za poboljšanje i očuvanje vodenih pejzaža.

U ovom projektu, koji  je počeo sa realizacijom  u aprilu 2018. i traje do januara 2021. godine, učestvuje 6 partnera iz 3 zemlje – Italija, Albanija i Crna Gora. Vodeći partner projekta je Nacionalni međuuniverzitetski konzorcijum – CoNISMa iz Italije, dok pored Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u projektu učestvuje još i Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora, Opština Leće iz Italije, Nacionalna obalna Agencija, Univerzitet iz Tirane – Fakultet za Geologiju i rudarstvo iz Albanije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti