Održana radionica o upravljanju otpadnom plastikom i smanjenju uticaja na zagađenje mora

U organizaciji Opštine Budva i Evropske komisije 11. i 12. aprila 2022. godine u Budvi je održana TAIEX radionica o upravljanju otpadnom plastikom i smanjenju uticaja na zagađenje mora.

Radionicu je otvorio Dušan Bugarin, generalni direktor Direktorata za ekologiju u Ministarstvu ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Generalni direktor Dušan Bugarin je informisao prisutne da je do kraja tekuće godine planirano donošenje noviog Zakon o upravljanju otpadom. Istim će se otkloniti nedostaci koji su uočeni u prethodnom periodu, a sve u cilju unapređenja upravljanja otpadom. Neke od novina koje će doprinijeti unapređenju stanja u oblasti su: drzavna komunalna inspekcija koja će biti nadležna za sprovođenje lokalnih planova upravljanja otpadom, zabrana upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, zabrana upotrebe plastičnih kesa i dr.
Takođe, planirano je da do kraja tekuće godine bude donešen Državni plan upravljanja otpadom za period 2023-2028. godine koji predstavlja osnovni dokument kojim se određuju dugoročni ciljevi upravljanja otpadom i uslovi za racionalno i održivo upravljanje otpadom u Crnoj Gori.

Na radionici su održana predavanja i prezentacije eksperta iz Belgije i Slovenije, kao i predstavnika Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Instituta za biologiju mora.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti