Okrugli sto „Književna imaginacija i tradicionalno pismo“

U okviru 3. književnog festvala „Ćirilicom“ u četvrtak, 12. septembra od 21 čas na Trgu između crkava u Starom gradu u Budvi biće upriličen okrugli sto sa temom „Književna imaginacija i tradicionalno pismo“ na kojem će učestvovati poznati i priznati književnici, književni kritičari, teoretičari i istoričari književnosti: Muharem Bazdulj, Marinko Vorgić, Balša Brković, Aleksandar Jerkov, Slobodan Vladušić i Radomir Uljarević.

Prethodnih godina na festivalima „Ćirilicom“ organizovani su temati „Ćirilica i/ili latinica“ i bilo je govora o dva ravnopravna pisma i potrebi da ih sačuvamo kao veliku prednost i privilegiju. Ovogodišnji nastavak dijaloga, koji ranije nije pokretan, ima za krajnji smisao depolitizaciju naziva pisma jer se kod nas u naziv pisma nasilno učitava politički kontekst. Problem očuvanja pisma/pisama najbolje ćemo rasvijetliti kroz temu „Književna imaginacija i tradicionalno pismo“ imajući na umu da književnosti nema bez pisma, kao ni pisma bez književnosti. Svaki od učesnika iz svog će ugla govoriti na ovu temu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti