Omogućiti nesmetano poslovanje noćnih klubova i barova

Najnovije mjere za suzbijanje pandemije COVID-19 negativno se odražavaju na ugostiteljski sektor, a posebno na noćne klubove i barove.

Crna Gora je destinacija prepoznata po kvalitetnom noćnom životu kojem značajno doprinose noćni klubovi i barovi, a mjere koje su donijete ili se najavljuju, poput boravka uz digitalnu potvrdu o imunizaciji, diskriminišu ove objekte.
Ovo je poručeno sa konstitutivne sjednice Grupacije ugostitelja, koje je osnovao Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore.
Kako je navedenon u zaključcima sa sjednice, zdravstvene, i epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, moraju biti jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja. Mora ih  pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti u kojoj se u toku špica sezone nalaze privrednici. Stoga, navedeno je, prije donošenja epidemioloških mjera treba konsultovati poslovnu zajednicu.
"Vlasnici noćnih klubova su diskriminisani i dovedeni u neizvjesnu i tešku finansijsku situaciju", istakli su.
Nove epidemiološke mjere, naglasili su, negativno utiču na odvijanje ljetnje sezone i predloženo je Ministarstvu zdravlja da sagleda mogućnost izmjene istih.
"U Crnoj Gori je registrovano 54 noćna kluba.  Na sastancima sa nadležnim državnim organima, prije početka ljetnje sezone, dobili su uvjerenje da će im biti omogućen rad, pa su u skladu sa tim  vlasnici  uložili velika finansijska sredstva da bi otpočeli sa radom.
Smatramo da svaku zabranu ili otežavanje rada, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju turističkih poslenika, prije svega noćnih klubova", navodi se.
Za turističke privrednike je, ističu, sporna i diskriminatorna najava ograničenja  boravka gostiju u zatvorenim djelovima ugostiteljskih objekata i u noćnim klubovima, na način da će biti dozvoljen ulazak samo  gostima koji posjeduju digitalni covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom Covid 19. Ocjenjuju da bi se takva naredba onda trebala odnositi na sve zatvorene prostore u državi. Takođe napominju da otvoreni noćni klubovi ne predstavljaju veći epidemiološki rizik od prepunih šetališta u  turističkim centrima.
Zaključak sa sastnka je i da treba smanjiti poreze i doprinose na zarade, te staviti van snage vremensko ograničenje primjene snižene stope PDV-a od 7% u ugostiteljstvu.
Smatraju da treba nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno  djelatnostima  koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja u toku odvijanja ljetnje sezone nastalih uvođenjem epidemioloških mjera.
Apeluju na sve zaposlene u turizmu da pristupe masovnoj vakcinaciji, jer samo na taj način čuvamo svoje i zdravlje gostiju i šaljemo poruku da smo sigurna i odgovorna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere.
Djelokrug rada i aktivnosti Grupacije biće usmjereni na praćenje i analiziranje privrednih kretanja i predlaganje mjera u ciju unapređivanja uslova poslovanja,  predlaganje i praćenje sprovođenja mjera podrške privredi u cilju prevazilaženja negativnog efekta pandemije Covid 19; te promociju međunarodne oznake za sigurna putovanja „Safe Travels“.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti