Opština pravi ortofoto snimak starogradskih bedema

Opština Budva raspisala je javni poziv za izbor ponuđača za izradu digitalnog ortofoto snimka, 3D modeliranje putem zračne i terestičke fotogrametrije bedema Starog Grada Budve. Za ovu namjenu izdvojeno je 14 hiljada eura.

"Snimanje je potrebno izvršiti putem drona sa krilima i ugrađenim GPS-om (kako bi se smanjila količina potrebnih zemaljskih kontrolnih tačaka), snimanje je potrebno izvršiti u UTM WGS84 kartezijskoj projekciji (najčešći format za ankete) sa kontrolnim tačkama (GCP)


Slikanje letjelicom je potrebno vršiti paralelnim linijama s preklapanjem duž crte i susjedne linije. GCP-ovi su potrebni za povezivanje slika u prednjem i bočnom preklapanju, tako da je moguće dovršiti zračnu triangulaciju. Iz ove "stereo slike" 3D tačke i značajke potrebno je apstrahirati da bi se stvorilo mapiranje i digitalni model terena (DTM).


Potrebno je da GCP-ovi budu obuhvaćeni u preklapanjima slika, tako da bi se konačni broj i lokacije planirali kada su planirane linije letelice, potrebno je uspostaviti dovoljno kontrolnih tačaka na terenu kako bi se osigurala potrebna tačnost.
GCP treba biti profesionalno anketiran i ispravljen u vrijeme i na datum leta
Ponuđač geodetske provjere je potrebno da dostavi Orto ispravljeni zračni prikaz web- lokacije.
Predviđeni zahvat snimanja je 26000m2", navodi se u javnom pozivu.


Mjesna zajednica Stari grada zatražila je da se izvrši saniranje oštećenja bedema. Opština je nedavno angažovala tivatsku kompaniju Projektor koja je izvršila čišćenja bedema.

 

Foto: Mladen Jevtić

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti