Osmi festival književnosti za djecu MALE MORSKE PJESME I PRIČE

Osmi po redu festival književnosti za djecu „Male morske pjesme i priče“ , održan je 2. i 3. aprila 2021. godine, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i sa ograničenim brojem učesnika.

Ovaj festval, čiji je osnivač NVO Dramski studio Budva i koji se realizuje u saradnji sa JU Narodna biblioteka Budve, ima za cilj afirmaciju književnosti i književnog stvaralaštva kod djece i mladih kao i razvijanje ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi. Datum održavanja festivala  je uvijek vezan za 2. april,  Medjunarodni dan dječije knjige, te se time Opština Budva svrstava u red onih opštna koje na najljepši mogući  način obeležavaju ovaj praznik. Festivalu je, kao i svake godine,  prethodio Konkurs na temu „Šapnulo mi je more“. Veliki broj radova pristigao je iz cijele Crne Gore, ali i regiona, što ukazuje na činjenicu da je ovaj festival prevazišao lokalni karakter i postao prepozntljiv i van granica naše zemlje. Festival je trajao dva dana.

Prvoga dana, 2. aprila održan je program „Mali od palube“, na kome su laureati, učenici od 4 – 9 razreda osnovne škole,  primili svoje nagrade, uz prigodan kulturni program.  Prisutne je u ime JU Narodna biblioteka Budve , pozdravila Stanka Rađenović Stanojević. Festival je otvorio predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević.  Usvom obraćanju on je istakao koliki je  značaj čitanja knjiga i pravilnog usmerenja u najmlađem uzrastu i  rekao  da će opština Budva u narednom periodu  izdvojiti značajna sredstva za afirmaciju i podršku razvoju djece i mladih u kulturi i obrazovanju.

Radmila Knežević, predsjednica i idejni tvorac festivala, zahvalila  se svim organizacijama i institucijama  koje podržavaju festival  od njegovog osnivanja , a posebno nastavnicima i roditeljima,  jer podstiču i afirmišu djecu za učešće na konkursu  festivala. U programu su učestvovali  članovi NVO Dramski studio Budva, kao i pisci iz Budve koji stvaraju i pišu za djecu: Tatjana Kuljača, Vera Mačić, Sandra Đurbuzović i Radmila Knežević.   Posetioci  su imali priliku da vide izložbu fotografija i plakata u proteklih osam godina , čiji je autor Anastasija Knežević koja se takođe obratila prisutnima. Miloš Boreta , predjednik ovogodišjeg žirija, rekao je da  je žiri bio prijatno iznenađen brojem pristiglih radova s obzirom na epidemiološke uslove pod kojima su djeca išla u školu. Da su to s pravom nagradjeni radovi, imali smo priliku da čujemo i od samih pobjednika koji su pročitali svoje radove. Ovaj program se održao u amfiteatru Akademije znanja.

Drugog dana festivala, 3. aprila, djeca su prisustvovala pozorišnoj predstavi „Morko Morskić“, po tekstu i u režiji Radmile Knežević a u izvođenju mladog glumca Vasilija Kneževića, člana Dramskog studija Budva. Nakon odigrane predstave, održana je književna radionica  „Šapnulo mi je more“, na kojoj su  djeca pisala poruku moru a zatim su od tog lista napravili književnu barku.  Radionicu su vodili Miloš Boreta, Mirjana Dajičić i Sanja Vilus. Ovaj deo programa  odigrao se u Cadmus Cineplexu. Radio televiija Budve je kao dugogodišnji medijski sponzor ovog festivala ispratila sve programe.

Festival  „Male morske pjesme i priče“ je projekat kojim  NVO Dramski studio Budva  svake godine aplicira kod Ministarstva prosvjete , nauke, kulture i sporta u djelu saradnje sa NVO, pri čemu dobija punu saglasnost , podršku i stručnu preporuku Ministarstva i Zavoda za školstvo za njegovu realizaciju u osnovnim školama u Crnoj Gori. Iako u skraćenom izdanju i pod posebnim uslovima, festival je ipak uspio da se održi i svojim kontinuitetom  opravda već postojeći  kvalitet.

Do naredne godine, srdačan pozdrav svima koji nas prate uz tradicionalni pozdrav  “Mirno more na festivalu“.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti