Svi objekti moraju biti dostupni osobama sa invaliditetom

“Pristupačnost za sve osobe sa invaliditetom”, okrugli sto, koji je juče organizovalo Udruženje paraplegičara Budve, još jednom je ukazalo na sve probleme sa kojima se u metropoli turizma suočavaju osobe sa invaliditetom na šta upućuje, nedvosmisleno, i apel lokalnim i državnim službama da "Svi objekti u javnom sektoru moraju biti prilagođeni osobama sa invaliditetom".  

Predsjednik Udruženja paraplegičara Budve Ante Urban je ukazao da rampe moraju ispunjavati standarde, jer u susprotnom nijesu u funkciji, niti od pomoći osobama sa invaliditetom.

 

"Izgrađene rampe nemaju rukohvate i njihov nagib je i do 30 odsto. Negdje ima i dobrih rampi, ali im se ne može prići zbog visokih ivičnjaka na trotoarima.

 

Od 103 hotela, samo tri imaju propisno napravljene rampe, a do glavne Pošte, koja je svim građanima neophodna, ne može se ni prići”, naveo je.

 

U avgustu 2013. godine istekao je rok u kojem svi postojeći objekti u javnoj upotrebi moraju biti pristupačni licima sa invaliditetom. U slučaju nepoštovanja to može biti osnov za sankcionisanje kroz prekršajne prijave, ali i za podnošenje tužbe.

 

Aleksandra Popovićiz Saveza paraplegičara Crne Gore je navela da se prilikom gradnje pristupnih rampi, mora ispoštovati standard kojim je predviđen optimalni nagib od pet posto. Prema riječima predstavnika JP Morsko dobro, Sretena Vukićevića, do ljeta će na plažama Crnogorskog primorja biti izgrađene rampe, prilazi vodi u svim primorskim opštinama, za šta će biti izdvojena značajna sredstva.

 

Sekretarka za prostorno planiranje i održivi razvoj Danijela Marotić je naglasila da je Opština pripremila nacrt odluke koji je na javnoj raspravi do 25. Decembra.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti