Otvaranje retrospektivne izložbe slika Sava Pavlovića „Zapisi o trajanju“

U četvrtak, 22. avgusta 2019. godine, u 19.30 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ je otvorena retrospektivna izložba slika „Zapisi o trajanju“ umjetnika Sava Pavlovića, kojom je obilježeno 50 godina njegovog stvaralaštva.

Izložbu je zvanično otvorio mr Marin Ivanović, istoričar umjetnosti iz Dubrovnika, dok su se na otvaranju obratili i državna sekretarka Ministrastva kulture Crne Gore Sandra Đurbuzović, potpredsjednik Opštine Budva Marko Marković i direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković. Moderatorka večeri bila je mr Milica Stanić Radonjić, dok je u muzičkom dijelu programa nastupila pijanistkinja Ninoslava Zlatković.


Veče je započeto muzičkim numerama profesorice Ninoslave Zlatković i njenom obradom paštrovskih pjesama koje su dale divnu podlogu za stihove Josipa Škrijelja, posvećene upravo Savu Pavloviću i paštrovskom predjelu Reževića i Skočidjevojke, a koje je odrecitovala mr Milica Stanić Radonjić, koja je nakon toga uvela brojne prisutne u poetiku Savovog života prestavivši njegovu biografiju i stvaralački put.


Nakon toga, obratila se mr Lucija Đurašković, koja je istakla: „Ovom velikom retrospektivnom izložbom obuhvatili smo sve naše galerijske prostore od Petrovca, preko Reževića, do Budve, u okviru kojih smo imali želju da hronološki i kroz cikluse, predstavimo presjek rijetko plodonosnog Savovog umjetničkog stvaralaštva i na najbolji način najavimo skoro izdanje reprezentativne monografije koju ćemo, nadamo se, predstaviti u okviru ovogodišnjih Dana opštine.“
Državna sekretarka Ministarstva kulture Crne Gore, gospođa Sandra Đurbuzović obratila se riječima: „Dosadašnje djelovanje Sava Pavlovića ostavilo je autentičan trag na crnogorskom kulturnom prostoru, ali i šire. Sa sigurnošću možemo reći da je za pedeset godina stvaranja i pedagoškog rada autor afirmativno uticao na kretanja i razvoj likovne scene kod nas. Njegovo djelo je dalo doprinos kreiranju i promociji visokih umjetničkih dometa Crne Gore, o čemu najbolje svjedoči i ova postavka. Mediteranski imaginarijum Sava Pavlovića, materijalizovan znalačkim postupkom, plijeni i poziva na proslavu života. Tek u zadnjem planu naslućujemo notu melanholičnosti primorskog pejzaža koji poput „vlage snova hvata dušu” kako bi to rekao veliki pjesnik Tin Ujević. Pavlović je umjetnik ogromne radoznalosti, snažnog emotivnog i duhovnog doživljaja, a njegov opus predstavlja jedno od najznačajnijih svjedočanstava o specifičnostima ovog kraja iskazanih kroz univerzalni jezik umjetnosti.“


Marko Marković, potpredsjenik Opštine Budva se osvrnuo na Savov pedagoški rad, naglašavajući da su ga kao vrsnog profesora likovne umjetnosti zapamtile brojne generacije, pa i on sam. Izložbu je zvanično otvorio mr Marin Ivanović, istoričar umjetnosti koji je i autor teksta za katalog izložbe, a i teksta monografije koja je u pripremi. Ivanović je naglasio Pavlovićev sveobuhvatni pristup akvaraelu, ambijentalnost kao ključnu katakteristiku njegovih djela, kao i jaku kompenetu zavičajnog određenja.

Izložba će biti otvorena do 22. septembra. U pripremi je i veče sa umjetnikom koje će u Spomen domu „Reževići” biti upriličeno tokom prve polovine septembra. Uzevši u obzir bogati likovni opus umjetnika, izložba je postavljena u svim izložbenim prostorima – Spomen domu „Crvena komuna“, Spomen domu „Reževići“, Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ i Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti