Otvorena memorijalne izložba fotografija “Italija kakvu još niste upoznali” autora Nemanje Bogdanovića

JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu organizovala otvaranje memorijalne izložbe fotografija Italija kakvu još niste upoznali autora Nemanje Bogdanovića, u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”.

Izložba je organizovana na inicijativu Nemanjine majke, Snežane Bogdanović, koja je zvanično otvorila izložbu. Kustoskinja izložbe je Vasilisa Gagović, istoričarka umjetnosti. Prisutnima se obratila mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i direktorica JU Muzeji i galerije Budve i poželjela dobrodošlicu:

„Večeras imam čast da vam se obratim i sa zadovoljstvom, ali i uz sjetu i sa tugom, jer organizujemo, na žalost, posthumnu izložbu mladom vizuelnom umjetniku, arhitekti po struci, Nemanji Bogdanoviću, čiji je život iznenadno prekinut, ali je njegov duh, kako to obično biva, kroz umjetnost i izuzetan talenat koji je kroz nju pokazao i dalje sa nama.

Stoga izražavamo neobično veliko zadovoljstvo da nam je, ovog puta, Nemanja Bogdanović omogućio da kroz njegovu umjetničku fotografiju i njegovo talentom obdareno zapažajuće oko sagledamo i doživimo nama blisku Italiju iz jednog sasvim drugog ugla, ponovo se zbližujući i ostvarujući kulturnu saradnju sa njom. Slava mu, hvala i vječni mir koji svi mi osjećamo dok smo okruženi ljepotama zemlje koju je svom dubinom svoje duše osjetio i kojom je i on, kao i mnogi drugi putujući zaljubljenici bio očaran.”

Dio govora Snežane Bogdanović, Nemanjine majke:

„Dame i gospodo, dobro veče. Hvala vam što se odabrali da ovo veče provedete sa nama. Želim vam dobrodošlicu na memorijalnu izložbu fotografija moga sina Nemanje Bogdanovića iz Aranđelovca, arhitekte i autora izložbe Italija kakvu niste upoznali. Nemanja na veliku žalost nije više među nama, napustio nas je iznenada u 34-oj godini ali iza sebe je ostavio veliki broj dela koji otkrivaju pre svega širinu interesovanja i radoznalost duha koji je krasio Nemanju. Na ovim radovima uočljiva je Nemanjina namera da provede, možemo reći, dva konceptualna plana – jedan makro plan, primetan kroz panoramske i pejzažne kompozicije, i sa koje želi prikazati jedna viša pozicija/dimenzija, ali i mikro plan, onaj lični subjektivni koji čini da osetimo ovu zemlju kroz detalje, fragmente, a koji su opet neizostavan deo u kreiranju jedne arhitektonske celine.”

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti