PKCG: Nove epidemiološke mjere diskriminišu ugostitelje

Nove epidemiološke mjere negativno će uticati na poslovanje ugostitelja i Ministarstvu zdravlja se predlaže da sagleda mogućnost njihove izmjene, saopšteno je na sjednici Grupacije ugostitelja Privredne komore Crne Gore.

Ocjena članova Grupacije je da su ugostitelji diskriminisani u odnosu na ostale djelatnosti u Grnoj Gori i dovedeni u neizvjesnost i krajnju neodrživost poslovanja, jer je samo zaposlenima u ugostiteljstvu potrebno da posjeduju digitalni Covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom Covidu 19. Uz hronični manjak radne snage u ugostiteljstvu, ovako sročene epidemiološke mjere dodatno ugrožavaju poslovanje ugostitelja.

Upravo je ovo jedna od mjera koja se ne može odmah implementirati, smatra sekretarka PKCG Sanja Marković. Navodi da nije bila u mjeri u kojoj je trebalo konsultovana prilikom donošenja epidemioloških mjera, zbog čega će pojedine biti tešk implementirane u praksi.

Prema riečima predsjednika Grupacije Igora Vujoševića, zdravstvene, epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, moraju biti jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti.

-Stoga, prije donošenja epidemioloških mjera treba konsultovati poslovnu zajednicu i ostaviti dovoljno vremena za prilagođavanje i implementaciju – saopštio je Vujošević.

Ugostitelji smatraju da svaka zabrana ili otežavanje rada, uvedena kroz epidemiološke mjere, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju ugostitelja.

- Potrebno je nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno djelatnostima  koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja nastalih uvođenjem epidemioloških mjera. Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih, treba sagledati mogućnost da se ponovo subvencionišu minimalne zarade zaposlenih u samoizolaciji ili oboljelih od Covid 19 – zaključili su ugostitelji.

Oni su uputili apel svim zaposlenim u turizmu da pristupe masovnoj vakcinaciji, jer, ističu,

samo na taj način čuvamo svoje i zdravlje gostiju i šaljemo poruku da smo sigurna i odgovorna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere.

Pored aktuelnih epidemioloških mjera, na sjednici su razmotreni rezultati i izazovi ljetnje sezone i stopa PDV-a u ugostiteljstvu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti