Sve što treba uraditi da brod na kopnu u dobrom stanju dočeka proljeće

Kakvo god plovilo imali, bilo ono malo ili veliko, skupo ili jeftino, nakon završene sezone treba ga pripremiti za zimsko mirovanje, kako bi sljedeće proljeće i ponovnu plovidbu dočekalo u što boljem stanju. Malo truda pažnje može vlasniku na proljeće uštedjeti znatnu količinu i vremena i novca.

 

Krenimo redom. Prvo treba plovilo koje ide na zimovanje izvaditi iz mora. To se može učiniti na nekoliko načina, a najčešći je dizalicom. Pri tome treba paziti na nekoliko stvari: da krst kojim se plovilo diže bude dovoljno širok kako trake ne bi stiskale plovilo i prouzrokovale oštećenja, da trake u podvodnom dijelu ne nasjednu na osovinu, propeler, list kormila ili sondu, i da trake budu na pravom mjestu kako bi plovilo tokom dizanja bilo u balansu.

 

Priprema za transport

Kad se plovilo digne iz mora, uglavnom se transportuje na neku drugu lokaciju gdje će provesti zimu na suvom. Prikolice i kamioni namijenjeni prijevozu plovila već imaju na sebi podesive podmetače koji se mogu prilagoditi raznim vrstama i veličinama trupa. Pri ukrcavanju plovila na transportno sredstvo treba pripaziti da prvo sjedne srednji dio plovila (kobilica), a tek se onda plovilo osigura od naginjanja bočnim podmetačima. Prije pokretanja vozila potrebno je plovilo osigurati trakama od pomicanja lijevo-desno, i naprijed-nazad.

I spremni smo za transport, uz jednu napomenu – prije transporta svakako otvorite čep koji većina plovila ima na dnu krmenog ogledala kako bi voda koja se skupila istekla napolje. Osim dizalicom, manja se plovila nerijetko iz mora vade direktno na prikolicu na za to predviđenim betoniranim kosinama. Tada se kosini prilazi automobilom s prikolicom s koje je skinuta zadnja ploča sa signalizacijom i čija je električna instalacija isključena iz utikača na automobilu.

 

Točkovi ostaju na suvom

Prikolicom se prilazi moru tako da zadnji točkovi automobila ostanu na suvom, jer u suprotnom postoji mogućnost da automobil neće moći krenuti kad prikolica bude opterećena plovilom. Ako se prikolica koristi na ovaj način, prije njezinog spuštanja u more treba provjeriti vrte li se srednji valjci na koje sjeda plovilo, funkcioniše li vitlo za navlačenje (naročito njegova kočnica) i treba podesiti visinu bočnih valjaka koji sprječavaju prevrtanje plovila na stranu.

Ako su svi elementi prikolice ispravni i ispravno podešeni, plovilo će se vrlo lako navući na nju pomoću sajle ili trake s vitla čiji se kraj zakači na privez na pramčanom dijelu plovila. Kad je plovilo u potpunosti navučeno na prikolicu (dakle, njegov pramac čvrsto sjedi u V-držaču na prikolici), treba ga vezivanjem osigurati od pomijeranja i spremno je transport.

Osnovno što treba učiniti u pripremi plovila za zimovanje jest detaljno pranje i čišćenje cijeloga broda. Počinje se od podvodnog dijela, koji je u većini slučajeva obrastao algama pa ga treba detaljno oprati. Najbolje da se pranje obavi odmah nakon dizanja iz mora, ukoliko se podiže dizalicom, dok plovilo još visi na trakama, jer je tada najjednostavnije doći do svih dijelova plovila, posebno usisnika, ispusta, propelera, kormila i sličnih mjesta na kojima ima većih naslaga algi i prljavštine.

Ako će plovilo provesti zimu na prikolici, a nije oprano prije smještanja na nju, tada će postupak pranja trajati znatno duže, a rezultat će biti slabiji upravo zbog nemogućnosti pristupa svim dijelovima. Prilikom pranja treba pripaziti i na pritisak vode kojom se pere – stakloplastika i čelik podnose vrlo visoke pritiske pranja, dok kod drvenih i pogotovo gumenih plovila treba paziti na to da snažni mlaz ne ošteti površinu.

Zatim na red dolaze paluba i kabina (ako je plovilo ima). Sve što se može skinuti i maknuti s plovila treba ukloniti, oprati, osušiti i spremiti na neko suvo mjesto, jer zimi se u plovilu uvijek nakuplja vlaga koja pogoduje stvaranju buđi, gljivica i sličnih ne baš ugodnih (i zdravih) oblika života. Također nemojte zaboraviti isprazniti brodska spremišta, skinuti jastuke i tapisone (ako je moguće), i sa plovila ukloniti konopce, pomoćna sidra i lance.

 

Odsoliti i osušiti

Sve stvari koje su bile u kontaktu s morskom vodom (konopci, lanci, peraje, maske i sl.) treba prije spremanja odsoliti namakanjem u posudi sa slatkom vodom. Kad je plovilo ogoljeno, tada palubu, kokpit i bokove treba detaljno oprati slatkom vodom uz upotrebu deterdženta. Pri tome nemojte zaboraviti metalne dijelove (posebno mjesta gdje se spajaju s plastikom ili drvom), koje bi bilo trebalo i lagano ispolirati kako bi se zaštitile od korozije tokom vlažnih zimskih mjeseci.

Ako plovilo ima instalaciju pitke vode sa spremištem, treba je u potpunosti isprazniti, a ručku krmenog tuša odvojiti od crijeva kako u slučaju smrzavanja ne bi došlo do pucanja. Takođe se treba malo pozabaviti i WC-om: ako je u pitanju hemijski, treba ga isprazniti i detaljno očistiti, a klasičnu WC školjku treba nakon detaljnog ispiranja slatkom vodom napuniti mješavinom vode i antifriza kako bi se spriječilo isušivanje i pucanje unutrašnjih gumenih dijelova.

 

Pun spremnik duže traje

Brodski hladnjak treba isprazniti i detaljno očistiti i prebrisati mješavinom vode i sirćeta kako bi se uklonili neugodni mirisi. Vrata moraju ostati otvorena kako bi se unutrašnjost provjetravala.

Sve gumene ivice prozora i ostalih otvora treba detaljno očistiti i premazati nekim od sredstava za zaštitu koja će spriječiti njihovo skrućivanje i sljepljivanje. Što se tiče motora, i njega treba konzervirati, a ako niste u tome baš vješti, prepustite to stručnjaku. Malo pažnje treba posvetiti i spremnicima goriva – prijenosne treba ukloniti s plovila i iz njih po mogućnosti isprazniti gorivo (pogotovo iz crijeva s pumpicom, koje pod uticajem benzina otvrdnu), dok bi fiksne trebalo napuniti do vrha kako bi se spriječilo stvaranje kondezata unutar spremnika. Akumulatore koji su na plovilu svakako treba odspojiti kako se ne bi praznili, a ako se plovilo nalazi u hladnijem podneblju, pametno bi bilo ukloniti ih i spremiti u garažu ili neko spremište.

Nakon čišćenja na red dolazi pokrivanje plovila kako bi se spriječilo prodiranje vode u unutrašnjost i nakupljanje prljavštine. Mnoga plovila imaju po mjeri izrađene zimske cerade od debelog gumiranog platna koje izvrsno štite, ali osim što nisu baš jeftine, tijekom ljeta i plovidbe treba ih negdje čuvati. Jeftinija, a jednako dobra varijanta su cerade koje se mogu po povoljnim cijenama kupiti u trgovačkim centrima, a koje će, uz uslov da su dobro učvršćene, cijelu zimu štititi plovilo od vremenskih neprilika.

Prije pokrivanja plovila treba osigurati provjetravanje (obično se ostavlja malo otvoren jedan prozor u prednjem i jedan u stražnjem dijelu), a ako to nije moguće, tada se u unutrašnjost može staviti nekoliko plastičnih skupljača vlage na bazi soli.

Storage_How_to_Prepare_Your_Boat_for_Winter.jpg

izvor: otvoreno more

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti