Počela implementacija projekta „Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise“

Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) otpočelo je implementaciju projekta „Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i
informacione servise“ u okviru Godišnjeg akcijskog programa Instrumenta za pretpristupnu podršku IPA za 2016. godinu. Cilj projekta je pružanje savjetodavne podrške mikro, malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori kroz Program savjetodavne podrške za mala i srednja preduzeća koji sprovodi Evropske banke za obnovu i razvoj.

U okviru posebne komponente projekta predviđeno je jačanje kapaciteta Ministarstva ekonomskog razvoja u pogledu saradnje sa malim i srednjim preduzećima, kao i razvoj integrisane IT platforme tzv. jedinstvene pristupne tačke za biznis informacije za mala i srednja preduzeća. Jedinstvena pristupna tačka za biznis informacije ima za cilj da preduzetnicima i ostalim privrednim akterima omogući centralizovanu bazu informacija od značaja za njihovo poslovanje poput regulatornih promjena, raspoloživih podsticaja i slično, kao i jednu adresu kojoj se mogu obratiti za dodatne informacije, savjete i pomoć.

Projekat je finansiran u okviru Instrumenta pretpristupne podrške IPA II 2014 – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,747,000.00 eura, od čega sredstava EU IPA podrške iznose 1,260,000.00 eura, nacionalno ko-finansiranje 140,000.00 EUR i kontribucija klijenata iznosi 347,000.00 eura. Implementacija projekta će trajati tri godine.

Program podrške EBRD-a za podršku malim i srednjim preduzećima (EBRD Advice for Small Businesses in Montenegro) uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument pretpristupne podrške IPA 2016 za sektor Konkurentnost i inovacije, ima za cilj povezivanje preduzeća sa domaćim i međunarodnim konsultantima u cilju razvoja poslovanja, unapređenja konkurentnosti proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu i sticanje znanja o najboljim praksama u okviru specifičnih djelatnosti preduzeća. Ovaj vid podrške biće usmjeren ka svim kategorijama malih i srednjih preduzeća, uključujući mikro preduzeća koja nastoje da prošire poslovanje, kao i preduzeća koja teže međunarodnom poslovanju.

Posredstvom Instrumenta pretpristupne podrške IPA 2014 – 2020, Evropska unija je uložila preko 8 miliona eura za jačanje konkurentnosti i inovativnosti privrednih aktera u Crnoj Gori kroz tehničku pomoć, nabavku opreme za jačanje administrativnih kapaciteta i grant finansiranje malih i srednjih preduzeća. U narednom periodu planirano je ugovaranje preko 4 miliona eura IPA podrške koja će
između ostalog biti usmjerana na razvoj ženskog preduzetništva,jačanje konkuretnosti i inovativnosti privatnog sektora sa ciljem poboljšanja poslovnog okruženja, kao i pružanja opipljive podrške u
konkurentnim sektorima koji su definisani Strategijom pametne specijalizacije 2019 – 2023.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti