Početak školske godine u skladu sa epidemiološkom situacijom

Predlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta je da predstojeća školska godina počne 1. Septembra ukoliko to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.

Ovaj predlog iznijela je  predstavnica MPNKS, Slavica Ilinčić, dodajući da bi školska godina trebalo da počne  po nedavno usvojenom Školskom kalendaru, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta.
Kako je kazala, u istom pravcu razmišljaju  i predstavnici Unicefa, sa kojima je nedavno održan sastanak na istu temu, ali da su to i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.
Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da  je Institut za javno zdravlje načelno  saglasan sa stavovima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Unicefa, ali da će, zbog neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije,  Institut konačne preporuke dati u narednom periodu.
Naglasio je da bi  bilo poželjno da se svi zaposleni u prosvjeti, kao i roditelji djece koja pohađaju nastavu vakcinišu.
Na taj način ćemo najbolje  sačuvati djecu  od obolijevanja, a samim tim očuvati sistem obrazovanja i izbjeći moguće  restriktivne mjere, koje će zavisiti od nivoa epidemije“, poručio je Galić .
Na sastanku koji je održan u Ministarstvu zdravlja navedeno je da su u toku  provjere snabdjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima i maskama.
Na sastanku je dogovoreno da se od početka školske godine, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, nastavi sa vođenjem evidencije o broju zaraženih u prosvjeti,  kako zaposlenih, tako i djece, pri čemu će podaci biti generisani  i objavljeni na kraju svake sedmice na sajtovima skolskastatistika.edu.me i covid19.edu.me.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti