Počinje muzički program „Grada teatra“

GRAD TEATAR:

Večeras u 21 čas, na sceni između crkava, koncertom Vlatko Stefanovski Tria i Crnogorskog simfonijskog orkestra kojim će dirigovati Džijan Emin, otpočeće muzički program „Grada teatra“. Koncert se realizuje u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore.

Vlatko Stefanovski rođen je 1957. godine u Prilepu (Makedonija), u porodici koja je bila aktivna u pozorišnom životu. Sa trinaest godina počeo je da svira gitaru. U svojim kasnim adolescentskim godinama formirao je grupu “Leb i Sol”, koja je postala jedno od najznačajnijih imena na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Grupa “Leb i Sol” izbacila je četrnaest albuma i imala turneje po čitavom svijetu. Počevši od sredine devedesetih godina, Stefanovski je izgradio veoma uspješnu solističku karijeru. Snimio je izuzetne solističke albume i numere, kao što su: “Kauboji i Indijanci”, “Sarajevo”, “Vlatko Stefanovski”, “Kula od karti”, “Thunder from the Blue Sky” i drugo.

Saradnja sa Miroslavom Tadićem na albumima: “Kruševo”, “Treta majka”, “Live in Belgrade” and “Live in Zagreb”, stavila je fokus na virtuoznost Vlatka Stefanovs kog kada je u pitanju akustična gitara i želja za daljim proučavanjem makedonske tradicionalne muzike.

U poslednjih nekoliko godina nastupao je i snimio numere sa mnogim poznatim umjetnicima širom svijeta, kao što su: Tomi Emanuel, Stohelo Rozenberg, Džiboni, Jan Akerman, Teodosij Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Kače, Toni Levin, Orkestar vojske Slovenije i mnogi drugi.

Stefanovski je poznat po svojoj jedinstvenoj tehnici kada je riječ o sviranju gitare i autentičnim melodijama koje stvara. Sa svojim muzičkim sastavom Vlatko Stefanovski Trio nastupao je širom svijeta. Dobio je nagradu ’’Doctorate honoris causa“ za svoj doprinos na polju umjetnostu i to na Univerzitetu Sveti Kirilo i Metodije u Skoplju (Makedonija), 2007. godine.

Crnogorski simfonijski orkestar nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na preko petsto koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija, Francuska) sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Konstatin Lifšic i mnogi drugi istaknuti dirigenti i solisti. Dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra od sezone 23/24 je renomirani francuski umjetnik, crnogorskih korijena, Mark Korović.

Na repertoaru Crnogorskog simfonijskog orkestra, nalaze se djela različitih stilskih karakteristika od muzike baroka do savremenog stvaralaštva.

Svjedoci smo premijernih izvođenja epohalnih djela svjetske muzike, koja predstavljaju istorijske trenutke u crnogorskom muzičkom životu

Džijan Emin je svestrani muzičar sa velikim muzičkim iskustvom, rođen u Skoplju (Makedonija). Bilo da je bio prva horna Makedonske filharmonije, njegovom vještom izvođenju improvizovane muzike i džeza, dirigovanju internacionalnim orkestrima, komponovanju i aranžiranju partitura za potrebe filma i pozorišta, sviranju gitare i klavijature u rok bendovima, produciranju albuma ili pak činjenice da je bio umjetnički direktor mnogih festival - Džijan svakog puta briljira, dodajuću u sve što radi svoj jedinstveni umjetnički izraz i neuporedivu muzikalnost.

Osim što se smatra za jednog od vodećih savremenih muzičara Makedonije i regiona, Džijan je stekao popularnost i širom svijeta.

Na koncertu će biti izvedene numere Bistra voda, Cukni vo drvo, Čuvam noć od budnih, Istok zapad telepatski, Ja nisam tvoj, Jovano, Jovanke, Kalabalak, Kandilce, Kao kakao, Kumova slama, Skopje, Talasna dužina i Utrinska tema.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti