Počinje nacionalna kampanja za zaštitu dječjeg zdravlja

Ministarstvo zdravlja, uz podršku Delegacije Evropske unije i UNICEF-a, pokrenulo nacionalnu kampanju za zaštitu dječjeg zdravlja koja podsjeća sve roditelje predškolske djece i djece početnog školskog uzrasta na važnost vakcinisanja protiv tri zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti – zaušaka, malih boginja i rubeole.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović pozvala je  sve roditelje da posjete svog pedijatra i vakcinišu svoje dijete protiv zaušaka, malih boginja i rubele, ali i drugih zaraznih bolesti, u slučaju da je dijete propustilo neku od doza zbog pandemije COVID-a-19“.
Imunizacija je siguran i djelotvoran način da se djeca zaštite od zaraznih bolesti koje im mogu ozbiljno ugroziti kvalitet života. Zato Evropska unija podržava napore Crne Gore da promoviše naučne argumente i informacije o važnosti vakcina za zaštitu dječjeg zdravlja, u nadi da će ova kampanja doprinijeti da vrijednosti obuhvata dječjim imunizacijama u Crnoj Gori budu na nivou onih u EU”, izjavila je povodom početka kampanje šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana-Kristina Popa.
Zaraza malim boginjama, zauškama i rubelom može imati ozbiljne posljedice – UNICEF procjenjuje da u svijetu svakoga dana zbog morbila život izgubi 568 osoba, dok je preko 207.000 života izgubljeno tokom 2019. godine kao direktna posljedica infekcijom virusom malih boginja. Velika većina ovih izgubljenih života bila su djeca.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti