Počinje nova faza programa "Energetski efikasan dom"

Ministarstvo kapitalnih investicija pokreće novu fazu programa „Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i  razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori.

Program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera  energetske efikasnosti u domaćinstvima. Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je obezbijedilo 200.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za:

kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket);kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta,kupovinu i ugradnju split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta,ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta,ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije,

U okviru Programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 eura, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.
Ministarstvo kapitalnih investicija je predvidjelo da građani zahtjeve za učešće u programu mogu dostaviti   do 20. oktobra do 14 sati.
Potrebno je da svi zainteresovani građani dostave zahtjeve za učešće u programu, u navedenom roku.

Zahtjev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti: putem mejla na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., lično na arhivu Ministarstva kapitalnih investicija (Rimski trg 46, 81000 Podgorica) ili putem pošte. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi COVID19, preporuka Ministarstva kapitalnih investicija je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem maila. 

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo kapitalnih investicija izdaje potvrdu da je građanin kvalifikovan za učešće u Programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.
Procedure za implementaciju programa „Energetski efikasan dom“, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru Programa, obrazac zahtjeva za dobijanje potvrde za učešće u Programu mogu se preuzeti na sajtu: www.energetska-efikasnost.me.

U prethodnoj fazi programa "Energetski efikasan dom", mjere energetski efikasnosti su primjenjene u 240 domaćinstva u Crnoj Gori. Sve informacije u vezi navedenog programa možete dobiti putem maila: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili putem tel. 020 482 220.  Informacije o dinamici sprovođenja Programa biće redovno objavljivane na sajtu: www.energetska-efikasnost.me.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti