Poetska predstavljanja Sofije i Hajdane Simović

Veče pod nazivom Poetska predstavljanja Sofije i Hajdane Simović u organizaciji Narodne biblioteke Budve biće upriličeno u četvrtak, 28. oktobra u holu Akademije znanja sa početkom u 19 časova. O stvaralaštvu dvije pjesnikinje, njihovim pjesničkim zbirkama Pisma iz ogledala i Ante Rem, govoriće i sa autorkama razgovarati novinar i publicista Vanja Kovačević, a moderatorka večeri biće Stanka Stanojević.


Sofija Damjanović Simović, diplomirana pravnica, književnica, poetesa posebnog stila, rođena u Rudinicama, u Pivi, koju okrivljuje što još uvijek misli da bitisati znači pisati.
Kaže da piše iz čiste potrebe duha, da izađe iz sebe dok skida sjenke iznutra i gubi se ispod kože.
Objavila je tri knjige poezije i proze: Kad tuge miruju, Od grijeha mlađa, Pisma iz ogledala.
Dobitnica je nagrade "Zaloga" koju dodjeljuje književna zajednica Vladimir Mijuškovic, uvrštena je u antologije "Snene Evine kćeri", "Durmitorski pjesnički vijenac“ i „Olujna polja poezije".
Sofija je takođe organizatorka kulturnih događaja i autorka brojnih objavljenih tekstova.
Prepoznatljiva po peru i po dubokoj misli, ne samo u poeziji i prozi, već i u pisanju pravnih akata, tužbi, žalbi i drugih pravnih podnesaka.
Hajdana Simović nosi pisani gen i voli drumovanje. Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, a magistirala na Evropskom univerzitetu u Beogradu. Oštrila je pero kao novinarka i autorka je brojnih tekstova i kolumni. Dobitnica je velikog broja književnih nagrada, a proglašena je i najboljim mladim literatom Crne Gore. Uvrštena je u antologiju crnogorskih mladih stavralaca kao i antologiju "Olujna polja poezije".

Njen književni prvijenac, pod nazivom “Ante Rem”, prema riječima kritičara je savšen prikaz crnogorskog društva. U njenom djelu, religija i filozofija se prepliću, a estetika i etika jedna drugu dopunjuju. U najavi je i njena druga knjiga, pod radnim nazivom “Post Rem”. Hajdana je iz Nikšića, a živi i radi u Podgorici, u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti