Poražavajuće: uvozimo za milijardu, a izvozimo za 100 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period Januar-Jul 2014. god. prema preliminarnim podacima iznosila je 1 191,3 mil.eura što ukazuje na pad od 4,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovo je danas objavio MONSTAT.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 178,3 mil.eura, što je manje za 21,8% u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 1 012,9 mil. eura, što je manje za 0,8% u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,6% i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 22,3% .

 

U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu- sektor 6, u iznosu od 44,7 mil. eura (koju čine: Obojeni metali u iznosu od 38,9 mil.eura i Gvožđe i čelik u iznosu 2 mil. eura).

 

U strukturi uvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi sektora 0 – Hrana i žive životinje u iznosu od 220,1 mil. eura (koji čine: Meso i prerada mesa u iznosu od 63,7 mil. eura i Žitarice i proizvodi od žitarica u iznosu od 30,9 mil. eura).

 

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su: Srbija (42,7 mil. eura), Republika Hrvatska (31,7 mil. eura), Bjelorusija (17,9 mil. eura).

 

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Srbija (278,5 mil. eura), Bosna i Hercegovina(78 mil. eura) i Grčka (77,2 mil. eura). Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti