Portal RTV Budva: Stop napadima na novinare, svako je odgovoran za svoje riječi

Redakcija portala RTV Budva obratila se saopštenjem javnosti povodom neopravdanih napada na svoje novinare na društvenim mrežama, kao i u raznim krugovima društva , koji su postali skoro svakodnevni, sada kada se nalazimo u samom finišu izborne kampanje:

Na portalu RTV Budva rade novinari i novinari-saradnici kao i IT inženjer u tehničkoj podršci. Svaki novinar naše redakcije dužan je da situaciju na lokalnom i državnom nivou prenese objektivno, bez naginjanja bilo kojoj političkoj partiji.

Naš portal je vrlo praćen, a pojedine vijesti ostvaruju više hiljada čitanja dnevno i na stotine komentara tokom sedmice na društvenim mrežama. U takvim okolnostima ponekad je nemoguće ispratiti blagovremeno sve komentare na određeni tekst, ali one koji vrijeđaju ili prevazilaze okvire pristojne retorike uklanjamo.

Napominjemo da Zakon o elektronskim medijima propisuje da je Lokalni javni emiter Radio Televizija Budva isključivo odgovoran za komentare na portalu rtvbudva.me, koje smo ukinuli prije dvije godine zbog velikog obima posla, dok su za komentare na našoj Fejsbuk stranici isključivo odgovorni korisnici društvenih mreža.

Mi ne možemo uticati na to šta i kako će posjetioci da komentarišu na našoj stranici na Fejsbuku. Posao novinara je i da prenosi različite političke stavove koji nisu njegovi lični stavovi, već saopštenja političkih partija koja se šalju medijima. U skladu sa Uslovima korišćenja pomenute društvene mreže, koje je Fejsbuka donio 15. novemba 2013. godine, korisnici lično odgovaraju za sadržinu komentara koje ostavljaju na društvenim mrežama, a na osnovu kojih mogu biti procesuirani nadležnim organima. Takođe, korišćenjem fb mreže automatski pristajete na te uslove. Mi se trudimo da uvrijedljive komentare obrišemo u što kraćem roku, u skladu sa mogućnustima.

Za dobrobit društva, budući da je Budva mala opština, apelujemo na naše čitaoce da se suzdrže vrijeđanja po bilo kojem osnovu, i da biraju vokabular kojim izražavaju svoje zadovoljstvo, ali i nezadovoljstvo ispod objava na našoj Fejsbuk stranici.

Da je novinaru danas najlakše nacrtati metu svjedoči bezbroj situacija iz bliske prošlosti crnogorskog novinarstva, ali je važno zaštiti ljude koji su na svojim radnim mjestima i koji profesionalno obavljaju svoj posao.

Nijedan članak nikada nije i neće biti napisan u cilju provokacije ili stvaranja tenzija. Kao što smo već napomenuli, komentari ispod objava na našoj fejsbuk stranici isključivo su komentari pojedinaca, te ih nikako ne treba povezivati sa novinarima koji rade na portalu. Samo ovako možemo zaštititi i naše novinare i naše čitaoce, jer na kraju dana nema potrebe da se novinari osjećaju ugroženim zbog onoga što im je profesija.


Redakcija portala RTV Budva

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti