Porto Montenegro obilježava Sedmicu planete Zemlje

Porto Montenegro kao najodrživija destinacija u Crnoj Gori će i ove godine nizom aktivnosti obilježiti 22. april, Dan planete zemlje, ali i učestvovati u nizu drugih zelenih događaja u tivatskoj opštini.

Plan aktivnosti za sedmicu posvećenu planeti Zemlji, u periodu od 18. do 23. aprila je sljedeći:

  • Dan bez plastike u cijelom naselju
  • Dan bez korišćenja štampača i štampanog materijala
  • Dan bez korišćenja automobila ekonomičnijim korišćenjem javnog prevoza, bicikla i šetnje
  • Isrctavanje murala posvećenog Planeti Zemlji od strane NVO „Mladi Tivta“
  • Joga na otvorenom
  • Akcija doniranja sadnica Gradskom parku
  • Uređivanje zelene površine ispred Turističke organizacije Tivta
  • Čišćenje Vrmca

 Neke od aktivnosti koje Porto Montenegro radi od samog osnivanja jesu: recikliranje papira i plastike, upotreba električnih vozila i solarnih panela, odlaganje crnih i sivih otpadnih voda, ulaganje u Seabin projekat, kontinuirana saradnja s Institutom za biologiju mora, ukidanje korišćenja jednokratne plastike – kontinuirana promocija korišćenja aluminijumskih flaša za vodu, dispanzera i platnenih cegera, kao i monitoring odlaganja otpada.

„Porto Montenegro se još od osnivanja trudi da ulaže u održivost kako kompanije tako i okoline. Kao pionir, a ujedno i lider u implementiranju zelenih inicijativa, Porto Montenegro želi da ukaže na važnost ekološke svijesti i brige o okolini. Svojim primjerom želimo da pokrenemo ljude da počnu da razmišljaju „zelenije“ kako bi svaki pojedinac dao svoj doprinos, i zajedničkim sngama uspjeli da napravimo vidljivu promjenu u našoj zajednici“ – objašnjava senior PR i marketing menadžer kompanije Danilo Kalezić.

Trenutno se radi na ukidanju upotrebe jednokratne plastike u cijelom naselju, na izgradnji novih mjesta za reciklažu kao i unaprijeđenju postojećih i implementiranju novih zelenih projekata. Porto  Montenegro će nastaviti dosadašnjim stopama kako bi nastavio da ulaže u zajednicu. Misleći globalno, promjenu stvaramo djelujući lokalno.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti