Posjeta đaka izvorištu Bolje Sestre

Regionalni vodovod od 2020. godine u okviru CROSS WATER projekta koji se finansira kroz INTERREG IPA CBC program Italija-Albanija-Crna Gora, uspješno implementira projekte koji su fokusirani na unaprijeđenja upravljanja rizicima u oblasti kvaliteta podzemnih voda i zaštiti izvorišta ,,Bolje Sestre“, unaprjeđenjem detekcije gubitaka vode u Regionalnom vodovodu, unapređenjem GIS sistema, kao i unapređenjem praćenja parametara rada Regionalnog vodovodnog sistema u realnom vremenu.U okviru ovog programa jedna od aktivnosti je i edukacija đaka u vezi sa zaštitom voda, pod sloganom ,,SAVE WATER, SAVE FUTURE“.

Tim povodom dvije grupe đaka VII, VIII i IX razreda Osnovne škole ,,Mirko Srzentić“ iz Petrovca, dana 15. i 16.09.2022. posjetili su izvorište Bolje Sestre, gdje im je prezentovan značaj zaštite voda i životne sredine. U okviru posjeta đaci su se upoznali sa načinom proizvodnje i distribucije vode za piće, mjerama zaštite vodnih resursa kao i načinima uštede vode u svakodnevnom životu. Učenici su uz pratnju inženjera Regionalnog vodovoda obišli postrojenje i izvorište, imali priliku da odgledaju dva filma na temu: značaja regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje i uticaju klimatskih promjena na prirodne resurse.
U okviru praktičnog dijela posjete, upoznali su sa načinom rada laboratorije za ispitivanje kvaliteta vode, gdje su učestvovali u vršenju određenih eksperimentalnih vježbi.
Đaci su pokazali interesovanje za teme koje se tiču vodosnabdijevanja i zaštite voda kroz aktivno učešće i postavljanje brojnih pitanja, što nam daje potvrdu da je kod mlađih generacija na ovaj način moguće probuditi svijest o značaju očuvanja prirodnih resursa.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti